Oud klooster wordt Herbergier in Lage Vuursche

Vanaf maart 2024 wordt het voormalige Sint Elisabeth Klooster in Lage Vuursche nieuw leven ingeblazen als Herbergier Klooster Lage Vuursche, onder leiding van Leanne en Tjerk-Peter van den Berg. Het historische gebouw wordt omgetoverd tot een dubbele Herbergier, bestaande uit Kapel- en Klooster Lage Vuursche.

Zorgondernemers Herbergier Klooster Lage Vuursche

Leanne werkt al 30 jaar in de zorg en deed verschillende opleidingen. Tijdens haar carrière werkte zij in diverse zorginstellingen. Toen Leanne eenmaal de ouderenzorg ontdekte, is ze daar nooit meer van weggegaan. De laatste jaren gaf Leanne leiding en focuste zich op het aansturen van een team. Daarmee heeft ze veel ervaring die mooi van toepassing is op het runnen van een eigen onderneming.

Tijdens haar banen in de reguliere zorg liep Leanne tegen struikelblokken aan: “Ik zie omdenken als een mooie uitdaging. Veel dingen worden gedaan omdat we het zo gewend zijn, maar vaak kan het ook anders. In grotere zorginstellingen is de organisatie vaak hiërarchisch ingedeeld. Door onze ervaring weten we wat we niet willen. We willen een platte organisatie zijn.”

Tjerk-Peter heeft een werkachtergrond in consulting en projectmanagement. Hij komt uit de complexe infra en is ervaren in ontwerpen. De laatste jaren fungeerde hij meer in technisch managementfuncties. Tjerk-Peter focuste zich onder andere op grote projecten zoals de noord-zuid lijn en de renovatie van de Piet Hein tunnel in Amsterdam, maar voelde de drang om meer maatschappelijk betrokken te zijn: "Ik zocht altijd directe maatschappelijke impact. Drie jaar geleden kwam ik in contact met Herbergier Scherpenzeel en dat heeft mij getriggerd. Zo is het balletje gaan rollen en was voor ons zeker, dit willen wij ook.”

Als zorgondernemers van een Herbergier komt voor het stel een wens uit om een grote, direct zichtbare impact en maatschappelijke betrokkenheid in hun werkzame leven te brengen.  

“Iedereen verdient een zinvolle dag invulling”

Het kleinschalige karakter van onze zorgonderneming biedt een zeer persoonlijk en direct contact met ons team, bewoners en hun naasten. Hierdoor blijft de mens centraal staan, en niet de organisatie. Onze visie is dat iedereen vanuit haar of zijn eigen unieke levenservaring een zinvolle invulling van de dag verdient. Dit doen we door de bewoners een zo gewoon mogelijke dag te geven, met passende begeleiding. Uiteraard doen we dat samen met onze zorgvuldig uitgekozen medewerkers én met de naaste familie van de bewoners. We geven graag extra aandacht voor zelfexpressie in de vorm van onder andere schilderen, muziek, zingen en dans. Daarnaast hebben we een hond en later wellicht enkele dieren op het erf (kippen, geitjes, konijnen).”

Een pand met historie

De Herbergier in Lage Vuursche is een voormalig klooster van meer dan 100 jaar oud. Het oude klooster is lange tijd een zorglocatie geweest, waarin de nonnen de verzorging en verpleging van de bewoners op zich namen. Een onderdeel hiervan is de Sint Elisabeth kapel, waar de andere Herbergier haar deuren zal openen. Het gebouw is in 1927 gebouwd en heeft verschillende functies gehad. Sinds 1993 was het onderdeel van het verpleeghuis Sint Elisabeth. Het pand heeft een tijdje leeggestaan en wordt nu omgebouwd tot een dubbele Herbergier.

In de omgeving bevinden zich talloze mogelijkheden om te genieten van de buitenomgeving. Zo ligt het pand vlak bij het mooie bos, de dierenweide, het dorp en het bekende pannenkoekenhuis.

Herbergier Klooster Lage Vuursche

“We gaan ons gezin uitbreiden met zestien mensen met dementie”

Wat het zorgkoppel belangrijk vindt? Leanne: “We willen iedereen in zijn/haar waarde laten en vrijheid geven. Het mensgericht aan het werk gaan. We kijken naar wat een mens nodig heeft en dat gaan we bieden. Wil een bewoner bijvoorbeeld laat uit bed? Dan is dat prima.” Tjerk-Peter vult aan: "We gaan ons gezin uitbreiden met zestien mensen met dementie.”

Leanne: “Onze visie op dementiezorg is dat als je er moeite insteekt, je met iedereen in contact kan komen. Je bent er altijd en dat werkt heel vertrouwd en zorgt voor verbinding. Dat miste ik en ik ben blij dat dat straks wel kan. Direct coachend, zien, signalerend en meteen te werk gaan.”

Werken in de Herbergier

Leanne en Tjerk-Peter zoeken nog gemotiveerde medewerkers. "Het directe contact met iedereen is een grote winst binnen het werken in de Herbergier. We willen de persoon achter de medewerker kennen, net zoals we dat ook bij onze bewoners willen. Daarnaast vinden we het belangrijk dat medewerkers in direct contact staan met de bewoners en dat er zo min mogelijk gerapporteerd wordt.”

Tjerk Peter: “We willen een team dat zelfstandig kan draaien. Iemand moet niet alleen goed zijn in de zorg, maar moet ook goed om kunnen gaan met de bewoner zelf.”

Op zoek naar een woonplek of vragen?

Zoekt u een woonplek voor een dierbare of heeft u vragen? Stuur dan een mail naar info@kloosterlagevuursche.herbergier.nl of neem telefonisch contact op via: 06-45 33 89 12.