15 jaar Herbergier!

In de media

De noodzakelijke groei van kleinschalige woonzorg voor ouderen met dementie

Dit jaar bestaat de Herbergier-formule vijftien jaar. Sinds 2007 bieden toegewijde Herbergier-zorgondernemers in kleinschalige woonvoorzieningen liefdevolle zorg aan ouderen met dementie. In de week van 19 september viert de Herbergier daarom feest; met bewoners, medewerkers en bevlogen zorgondernemers die de inmiddels vijfenveertig Herbergier-locaties runnen.

Ontstaan vanuit een persoonlijk verhaal

In 2003 woonde Thomas – een jongen met een niet-aangeboren verstandelijke beperking – in een zorginstelling. Zijn vader, Hans van Putten, vond echter dat de aangeboden zorg te veel gericht was op protocollen en regels en te weinig ruimte overliet voor aandacht en persoonlijke zorg. Van Putten ontwikkelt daarom een innovatief zorgconcept: een woonoplossing waarbij zorgprofessionals samen met bewoners met een verstandelijke beperking een gezamenlijk huishouden vormen. In 2005 opent de eerste van de inmiddels 118 Thomashuizen als onderdeel van franchiseorganisatie De Drie Notenboomen.

2007: opening eerste Herbergier

Enkele jaren later lanceert De Drie Notenboomen opnieuw een unieke zorgformule; de Herbergier. In een huiselijke en ongedwongen sfeer krijgen ouderen met dementie 24-uurszorg en worden ze omringd met datgene wat zij écht nodig hebben: veiligheid, aandacht, warmte en geborgenheid. In Arnhem opent in september 2007 de eerste Herbergier in Nederland; een bijzondere plek middenin de stad waar zestien ouderen met dementie samenwonen met twee inwonende zorgondernemers. De kernwaarden van de Herbergier waarborgen wat uniek is aan de zorgformule: waardigheid, veiligheid en (keuze-)vrijheid. Bewoners kunnen er gaan en staan waar zij willen en doen zoveel mogelijk zelf. Naar eigen kunnen en in eigen tempo. De deuren zijn niet gesloten. Bewoners kunnen naar buiten als ze dat willen en bezoek kan altijd binnenwandelen.

Geschiedenis 15 jaar Herbergier

Eigen regie in persoonlijke dementiezorg

De start van de kleinschalige woonvoorziening voor mensen met dementie blijkt al snel een succes. De zorgondernemers kunnen doen waar hun talent en hart liggen: het bieden van persoonlijke zorg. Met een team van zelfgekozen medewerkers delen zij de zorg in zoals zij dat willen. Dankzij minimale managementlagen en administratie, en praktische hulp m.b.t. ondernemerschap van franchisegever De Drie Notenboomen, doet iedereen waar hij of zij goed in is.

Herbergier-formule breidt uit: in Nederland en het buitenland

Vanwege de aanhoudende vraag naar de innovatieve zorgoplossing breidt de formule razendsnel uit. In september 2022 runnen vijfenveertig zorgondernemerstellen hun eigen Herbergier-onderneming. Volgens cijfers van Alzheimer Nederland wordt geschat dat in 2050 meer dan 620.000 mensen in Nederland dementie hebben. “Een passende woonplek vinden voor al deze mensen wordt een belangrijke uitdaging voor onze samenleving. We ontwikkelen daarom ook de komende jaren nieuwe Herbergiers in heel Nederland,” zegt Loek Winter, eigenaar van franchiseorganisatie De Drie Notenboomen. “In 2023 gaan we de grens over; dan staat de opening van de eerste Herbergiers in Duitsland en Noorwegen op de planning.”

45 Herbergiers in Nederland

Het hart van de zorg in de spotlight

In de week van 19 september viert de Herbergier zijn vijftienjarig bestaan met bewoners, zorgmedewerkers en Herbergier-ondernemers. “We proosten op vijftien jaar toewijding en liefdevolle zorg voor mensen met dementie. We blijven ons dagelijks inspannen om de gezondheidszorg persoonlijker, leuker en goedkoper te maken. Zo organiseren we zorg zoals we dat ook voor onszelf zouden willen.” zegt Roger Lof, operationeel directeur van De Drie Notenboomen.

Delen: