Herbergier Delft: leven als een 'gezin'

De deuren van de Herbergier in Delft staan altijd open
In de media

‘In de Buurt Delft’ nam onlangs een kijkje bij Herbergier Delft. Het leverde een mooi verslag op met evenzo mooie interieurfoto’s. ‘Er hangt een hele aangename huiselijke sfeer en je voelt je er welkom’. Tevens te vinden in dit bericht: Een portret van bewoner en fotograaf Walter Boshoff.

(Bron: Indebuurt.nl/delft. Foto's Babet van Pinxteren)

Deze week kijkt Babet van Pinxteren binnen bij een heel bijzonder huis: de Herbergier in het voormalige gebouw van de HBS (de Hogere Burgerschool) aan de Mijnbouwstraat. Hier wonen mensen met geheugenproblemen met elkaar samen in de vorm van een ‘gezin’. En dat is heel bijzonder!

Aan de buitenkant van het pand is niks veranderd, maar de collegezalen zijn omgetoverd tot kleine appartementen waar twintig bewoners en één echtpaar wonen, verdeeld over twee verdiepingen. Het zijn prachtige grote ruimtes die worden ingericht naar de persoon. Je kunt hier met je familie ook rustig samen zijn.

Niet opgesloten

Zorgmedewerker Paula spreekt vol enthousiasme over dit ‘thuis’. ‘’Wij hebben open deuren en iedereen is welkom. We sluiten deze mensen dus niet op. Dat voorkomt een hoop onrust bij de bewoners. Daarnaast mag je bijvoorbeeld ook gewoon je huisdier meenemen.”

In de Herbergier in Delft is het goed toeven voor de bewoners en medewerkers

Net een gezin

Het idee van de Herbergier is ontstaan vanuit het concept van een ‘Thomashuis’. In zo’n huis wonen bewoners en zorgverleners op een zo normaal mogelijke manier met elkaar samen.  Korte communicatielijnen, warmte en persoonlijke aandacht staan er centraal. Dit is precies wat de Herbergier wil zijn en is. “Wij leven hier als een ‘gezin’ en deze bewoners noemen wij ‘huisgenoten’”, vertelt Paula. Er hangt een hele aangename huiselijke sfeer en je voelt je er welkom.

Verschillende beroepsgroepen

Het personeel dat werkt bij de Herbergier is niet alleen opgeleid vanuit de zorg. “Er werken hier mensen vanuit verschillende beroepsgroepen en dat maakt de groep heel leuk. Wie geen achtergrond heeft in de zorg, krijg een interne opleiding. Op die manier hebben we een groep met verschillende kwaliteit en en dat is de kracht van deze plek.”

Iedere medewerker is verantwoordelijk voor een onderdeel binnen de Herbergier. “Zo is er iemand die het sporten begeleidt en iemand die zich inzet voor de tuin. We kweken eigen kruiden en gebruiken deze in gerechten.” Daarnaast hebben we veel aandacht voor verzorging: “We hebben een eigen kappersruimte en mogelijkheid voor pedicure.”

Muziek is belangrijk

Naast een grote huiskamer, is er een ‘bibliotheek’ waar geregeld activiteiten zijn. “We doen veel met muziek. Zo komt er elke week een pianist, zingen we samen en gaan de bewoners aan de slag met muziektherapeuten.”

Een echt gezin

“Ondanks dat er veel gebeurt, wordt er alleen gerapporteerd wat er over 24 uur nog belangrijk is”, zegt Paula. “Wat er dagelijks gebeurt, wordt mondeling besproken en niet opgeschreven. Net als in een echt gezin! Daar maak je ook geen dagelijks uitgebreid dagboek van de dagelijkse dingen.”

Wel zijn de medewerkers 24 uur bereikbaar en je kunt, als naaste familie, altijd bellen naar de huiskamertelefoon. Iedere medewerker weet wat er speelt, mochten er vragen zijn.

Wensen

Verder hebben de medewerkers veel aandacht voor de wensen van de bewoners. Paula vertelt: “Als er iemand ontbijt op bed wil, regelen wij dat. Heeft iemand een wens voor de avondmaaltijd of wil hij graag op zijn of haar kamer eten, dan houden we daar rekening mee.” De medewerkers passen zich continue aan en bewegen met de bewoners mee.

Kortom: deze fijne mensen geven je een nieuw thuis als je geheugen je in de steek laat. Dat wens je toch iedereen toe?

Portret fotograaf Walter Boshoff, bewoner van de Herbergier

Niet alleen In de Buurt schreef deze week over de Herbergier in Delft, ook de Delftse Post was van de partij. In deze krant stond onlangs een interview met de 71-jarige Wolter Boshoff die sinds 4 jaar in de Herbergier woont. Hij had een indrukwekkende carrière als cineast en fotograaf en won een aantal prestigieuze prijzen. In de Herbergier vond hij een nieuwe hobby: schilderen. Deze werken én zijn foto's zijn te bewonderen in de Herbergier.

Lees het hele artikel HIER.

Delen: