Herbergiers organiseren filmbijeenkomst in de Verkadefabriek

In de media

Vijf Herbergiers uit het zuiden organiseerden onlangs een bijzonder evenement voor 100 Herbergier-medewerkers. In de Verkadefabriek in 's-Hertogenbosch werd de film 'Wei' vertoond. Filmmaker Ruud Lenssen volgt in Wei zijn vader Jac, nadat hij de diagnose dementie heeft gekregen. Aansluitend aan de vertoning werd gezellig een borrel met elkaar gedronken en ervaringen uitgewisseld.

Het is een indringende documentaire over de liefde tussen Ruud en zijn ouders, en de worsteling rond mantelzorg en dementie. Het paradijsje dat Jac heeft gecreëerd staat in de film centraal: de wei, een hectare natuurgrond met paarden, kippen en moestuin. De wei is zijn levenswerk. Jac is vastberaden ervoor te blijven zorgen, juist nu bij hem dementie is geconstateerd. De natuur en zijn dieren geven Jac troost en houvast in een steeds verwarrender bestaan. Zijn vrouw Ria ziet Jac’s achteruitgang met lede ogen aan. Haar gevoelens van liefde en zorgzaamheid slaan regelmatig om in frustratie en eenzaamheid.

René Staakman - ondernemer Herbergier Tiel - met medewerkers tijdens de borrel na de film.

Een verpletterende stilte 

Het intieme portret maakte enorme indruk op de aanwezigen in de Verkadefabriek. Een verpletterende stilte hing in de zaal, terwijl de laatste aftiteling over het scherm rolde. Hier en daar werd een traantje weggepinkt door een verzorgende of een naaste. Ineke Snoeren, van Herbergier Tilburg, ging na de vertoning uitgebreid met Ruud in gesprek. De jonge documentairemaker vertelt dat hij in de film aandacht wilde vragen voor het leed van de mantelzorger. Ruud vertelt: “Mijn moeder raakte voor haar gevoel haar man kwijt. De film laat zien dat ook mijn moeder steeds meer moet inleveren. Er is heel veel leed onder mantelzorgers, maar dat blijft vaak binnenskamers. Ze vinden het vaak moeilijk om er over te praten en hulp te vragen.”  

Ineke  Snoeren spreekt de film na met Ruud Lenssen.

Ineke beaamt dat dit bij Herbergiers en hun medewerkers een herkenbaar thema is: “Juist het verdriet van de familie is vaak enorm confronterend." Bij de aanwezigen roept het gesprek naast herkenning ook veel nieuwe vragen op. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mantelzorgers eerder aangeven dat het thuis niet meer gaat? Nu wordt er vaak halsoverkop met spoed een plek gezocht in een zorginstelling als de mantelzorger op zijn tandvlees loopt. Wat als een toekomstige bewoner alvast komt kennismaken met een Herbergier, kan hij dan wellicht sneller wennen? Kortom een belangrijke film over mantelzorg, vanuit een uniek perspectief, die iedereen zou moeten zien. De DVD is te bestellen via https://ruudlenssen.nl/, daarnaast staat er een verkorte versie van 'Wei' op NPO Start.

Delen: