Reportage Nursestation: Leven in de Herbergier

In de media

10 uur ’s ochtends. Een paar bewoners die graag uitslapen zitten aan het ontbijt. Anderen lezen op hun gemak de krant in het zitgedeelte. Dan komt de 90-jarige Henk  binnen, een charmeur die iedereen trakteert met de fleurige deuntjes van zijn mondharmonica. Zorgondernemer Ingrid en een medewerker klappen en dansen vrolijk mee. Een doodnormale ochtend in Herbergier Schoonhoven is weer aangebroken.

De Herbergier bestaat sinds 2007 en biedt op 43 locaties een warm en liefdevol thuis aan 15 à 16 mensen met geheugenproblemen, zoals dementie. Waardigheid, veiligheid en keuzevrijheid staan er centraal. Samen met een toegewijd team zet een inwonend ondernemerspaar zich elke dag in om de bewoners een mooi leven te geven. 

Bijzonder gewoon

In een Herbergier gebeuren hele gewone dingen zoals de krant lezen, meehelpen met koken of muziek maken. Wandelingen worden er ook dagelijks gemaakt, zowel gezamenlijk als individueel. Evenals uitstapjes naar de markt, een drankje op een terras of een bezoekje brengen aan de boer. ‘‘Je ziet bewoners opbloeien’’, vertellen Jerry en Simone Hacketh, zorgondernemers van Herbergier Hazerswoude-Rijndijk sinds 2018.

Herbergier, dementie, dementiezorg, Herbergier Hazerswoude-Rijndijk, alzheimer, alzheimer nederland,
''Je ziet bewoners opbloeien'', vertellen zorgondernemers Jerry en Simone.

Taboes doorbreken

Een Herbergier is als een groot huishouden. Waarbij iedereen mag zijn zoals hij is, een rol speelt en hulp krijgt wanneer dat nodig is. Waarbij bewoners niet gebonden zijn aan een dagritme of roosters van medewerkers. Waarbij mensen met dementie met twee benen in de samenleving staan en waarbij de deuren niet op slot zitten. En waardoor het mogelijk is verbinding te maken met de buitenwereld en taboes te doorbreken.  

''Wij vinden het geweldig dat ze een mooie oude dag hebben.''

Het is dagelijkse kost bij Herbergier Schoonhoven, waar de bewoners geen onbekenden zijn in de stad. Zo bezoeken zij met regelmaat hun huisbakker, Bakkerij Kok. ‘‘De medewerkers maken altijd een praatje met de bewoners. Ze kennen hen bij naam en hebben zelfs een bankje voor ze neergezet als ze willen pauzeren tijdens hun wandeling’’, vertelt Jan-Rob, samen met zijn vrouw Ingrid zorgondernemer van de Herbergier. ‘‘De bewoners vinden het geweldig en wij vinden het fantastisch dat zij een mooie oude dag hebben’’, reageert winkelmedewerkster Anja.    

Zorgen vanuit je hart

Hoe dat kan? Door het kleinschalige karakter van de Herbergier. En dankzij het ondernemerschap. Elk huis wordt met passie gerund door een ondernemend stel. Zij vullen de zorg op hun eigen manier in en hebben korte lijnen met hun bevlogen team, de bewoners en diens familieleden. 

''Je kan het verschil maken''

Daardoor is er minimale bureaucratische rompslomp en is er juist tijd voor datgene waar het om draait: bouwen aan de zorg, geborgenheid en persoonlijke aandacht. ‘‘Daar waar het ontbreekt in de reguliere zorg, kunnen wij het verschil maken’’, vertellen Gerard Vonk en Digna de Bruijne, zorgondernemers van Herbergier Piershil sinds 2014.

Extra dimensie

Het runnen van een Herbergier geeft je zorgcarrière volgens de zorgondernemers een extra dimensie. ‘‘Deze manier van leven geeft voldoening. Het voelt niet als werken’’, vertellen zorgondernemers Jerry en Simone. ‘‘Dit is het mooiste wat we in de zorg hebben gedaan’’, vullen Gerard en Digna aan.  

Infoavond 18 juli in Scherpenzeel

Wil jij ook zorgen vanuit jouw hart en het verschil maken voor mensen met dementie? En ben jij samen met je partner toe aan een avontuurlijke stap in jouw zorgcarrière? Bezoek dan de infoavond van Herbergier Scherpenzeel op donderdag 18 juli. Tijdens deze inspirerende infoavond dompel je onder in de wereld van de Herbergier, kom je in contact met ervaren ondernemers en kan je een kijkje nemen in de Herbergier.

Meld je aan voor de infoavond!

Delen: