Geen hondenuitlaatservice, maar een Herbergier

Zorgondernemerschap

Op 1 juli worden Nancy van der Veen en Desiree van Trigt, zorgondernemer -- zij nemen dan het stokje over van Margret en Fred Ceelie bij Herbergier Assendelft. Samen met hun hondjes Nash en Shanika verhuisden ze kortgeleden naar Herbergier Assendelft. Ze zijn klaar voor de nieuwe uitdaging van het runnen van een kleinschalige woonvorm voor 17 mensen met dementie, maar vooral voor het bieden van warme persoonlijke zorg en aandacht, met als doel de dagelijkse lach op het gezicht van hun bewoners.

Samen meer dan 50 jaar ervaring in de zorg

Samen hebben Nancy en Desiree inmiddels zo’n 50 jaar aan ervaring in de zorg opgebouwd. Nancy begon haar carrière als ziekenverzorgende en werkte jaren in de lichamelijk gehandicaptensector. Daarna startte ze in de thuiszorg de zorgcoördinatie op. “Nadat ik mijn HBO-V opleiding had gedaan, ben ik locatiemanager geworden bij Nieuw Unicum. Na een paar jaar ben ik bij Home Instead de ouderenzorg ingegaan.” Daar voelde Nancy zich niet op haar plek. Ze is teruggegaan naar de ouderenzorg, intramuraal, en gaf daar leiding aan zo'n 100 medewerkers. Maar er ging steeds meer tijd in administratie en systeemonderhoud zitten. “Ik kende mijn medewerkers niet goed en de bewoners nog minder”, geeft Nancy aan. Maar het coachen en managen van zorgmedewerkers gaf veel energie en het organiseren van zorg ook, dus de sector verlaten was geen optie.

In 1986 begon Desiree aan de opleiding ziekenverzorging. Ook zij werkte jaren in de lichamelijk gehandicaptensector en in de ouderenzorg en maakte daar carrière naar diverse leidinggevende functies. “In de gehandicaptensector leerden Nancy en ik elkaar kennen”, vertelt Desiree. “We werkten 11 jaar samen in een vergelijkbare functie. Maar de laatste jaren in het verpleeghuis vroeg ik me steeds vaker af of ik tot mijn pensioen daar wilde blijven.” Als leidinggevende zat ze vaak hele dagen achter een computer. “Het was niet meer de zorg waar ik voor gekozen had. Leidinggeven is leuk, maar ik ben een mensen-mens. Ik wil met mensen in gesprek zijn.”

Een eigen zorgonderneming voor ouderen

In de zomer van 2021 vertelde Desiree aan Nancy dat ze haar baan wilde opzeggen. “Ik wil nu nog een sprong in het diepe wagen en iets anders gaan doen.” Eigen baas zijn spreekt Desiree aan. “Ik wilde een hondenuitlaatservice beginnen, iets heel anders dus.” Maar net nadat ze haar baan had opgezegd, zag Nancy een advertentie voor De Herbergier in V&VN magazine. Dat is wat voor jou, had Nancy gezegd. Maar een Herbergier runnen kan alleen met een levenspartner -- een perfecte oplossing voor een stel dat al jarenlang samen had gewerkt.

Van informatiemiddag naar overname

“Eind oktober zat ik vrijwillig zonder werk thuis, en op 3 november zaten we al in Arnhem bij een informatiemiddag over De Herbergier. Toen ging het balletje rollen.” En dat balletje rolde snel. “Toen we hoorden dat Herbergier Assendelft ter overname beschikbaar kwam maakten we een afspraak met zorgondernemers Margret en Fred,” zegt Desiree. “We zouden daar even koffie drinken, maar vier uur later zaten we er nog.” Er was meteen een goede klik met de zorgondernemers. “Ze waren heel duidelijk en open naar ons toe”, geeft Desiree aan. Omdat Desiree tijdelijk geen werk in loondienst had, kon ze zich volledig storten op de overname en opstart van hun eigen zorgonderneming. “Er was geen tijd om daarbij nog te werken,” zegt Desiree. “Ik heb het hartstikke druk gehad met alles regelen voor de zorgonderneming, ons huis verkopen, de verhuizing regelen, noem maar op. Ik had dit naast mijn baan niet kunnen organiseren.”

De essentie van De Herbergier

Maar waarom koos het stel voor de zorgfranchise van De Herbergier? “Wat ons voornamelijk aantrok, is dat we er echt voor onze bewoners kunnen zijn”, vertelt Nancy. “We zijn dag en nacht aanwezig, dus de lijntjes zijn kort en we kunnen daardoor onze bewoners en medewerkers echt leren kennen. De idealen die we in ons hoofd hebben, kunnen we dankzij de formule goed communiceren en vormgeven. Binnen de reguliere zorg is vaak minder ruimte om op een creatieve manier te kijken naar wat een bewoner met geheugenproblemen aan persoonlijke zorg nodig heeft.” Desiree vult aan: “Het onvoorspelbare van deze doelgroep zien wij als een uitdaging. We willen ontdekken wat wij kunnen doen om iemand een gelukkige dag te kunnen bieden.”

Als zorgondernemer je eigen keuzes maken

Een eigen onderneming runnen is nieuw voor zowel Nancy als Desiree. “Het ondernemen hoort er bij, maar we krijgen goede ondersteuning vanuit De Drie Notenboomen”, zegt Nancy. “We hoeven niet meer te wachten tot beslissingen door alle managementlagen heen zijn. Wij hebben nu de vrijheid om zelf te bepalen wanneer we bijvoorbeeld de administratie doen. We kunnen onze eigen creativiteit voor de zorg inzetten, en dat spreekt ons heel erg aan.”

Kwaliteit en persoonlijke zorg waarborgen

Eind juni zijn Desiree, Nancy en hun hondjes naar de Herbergier in Assendelft verhuisd. “Nu gaan we eerst settelen,” zegt Desiree. “We willen de bewoners en medewerkers leren kennen, observeren en kijken hoe het dagelijkse leven nu verloopt in onze Herbergier.” De belangrijkste uitdaging is om samen met de medewerkers het warme en huiselijke leven in De Herbergier te blijven waarborgen. In juni maakte het stel kennis met de wettelijk vertegenwoordigers en familieleden van de bewoners. Desiree vertelt: “Daar waren ook mensen aanwezig die zelf in de zorg werken of familieleden hebben die in een zorginstelling wonen. Ze zijn soms wat huiverig dat we te veel met lijstjes moeten gaan werken. Maar wij gaan ons in zetten om volledig aan de kwaliteitseisen te voldoen, maar juist ook de persoonlijke aandacht en huiselijke zorg te bieden die zo hoog in het vaandel staan bij De Herbergiers.”

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Desiree en Nancy en wil jij meer weten over het leven als zorgondernemer? Meld je dan aan voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.

Delen: