Herbergier Grathem zoekt opvolgers: 'wij hebben genoten'

Herbergier Grathem
Uit de huizen

Na tien avontuurlijke jaren is het mooi geweest. Jos en Wies Beijers-Pollen dragen de zorg voor hun Herbergier in Grathem over aan de volgende generatie. Het stel is zorgondernemer van het eerste uur. ‘‘Als tweede Herbergier in Nederland hebben wij middenin de plezierige reuring van de pioniersfase gezeten’’, vertelt Jos. Nu zoeken zij enthousiaste opvolgers.

Jos en Wies openen in juli 2009 de deuren van hun Herbergier, een kleinschalige woonvorm voor mensen met dementie, in het Limburgse Grathem. Voordat de twee het roer in hun leven omgooien, is Jos jarenlang werkzaam geweest als verpleegkundige en manager in verpleeg- en verzorgingshuizen. Wies werkt als zelfstandig ondernemer en voorheen als verzorgende. Het stel is ontevreden over de statische zorgcultuur. Via De Drie Notenboomen, de Herbergierontwikkelaar, raakt het stel bekend met zorgondernemerschap. ‘‘De pioniersgeest prikkelde ons om de stoute schoenen aan te trekken.’’

Ondernemers van het eerste uur

Jos en Wies zijn ondernemers van het eerste uur. Hun woonvoorziening is de tweede geopende Herbergier in Nederland. ‘‘Wij kregen de sleutels en moesten toen zelf veel uitzoeken. De ondeugd raakte daarbij ons hart’’, zegt Jos. Het echtpaar woont samen met hun vijftien gasten in een karakteristieke carréboerderij. De sfeer is ongedwongen. Gasten gaan hun eigen gang of met elkaar op pad. Naast de dagelijkse uitstapjes, genieten Jos en Wies samen met hen van de pracht die Limburg te bieden heeft. Zo toeren ze af en toe door het Zuid-Limburgse heuvelland of maken ze een bootreisje op de Maas.

Geen dag is hetzelfde als zorgondernemer. ‘‘Elke dag loopt anders en vliegt voorbij.’’ Jos en Wies zijn vaak op de werkvloer te vinden. De band met de medewerkers is ook ongedwongen. ‘‘Er wordt heel direct aan de keukentafel of individueel gecommuniceerd. Na 8,5 jaar moet het eerste teamoverleg nog gepland worden.’’

Limburgse gezelligheid

Aan de rand van het pittoreske dorpje Grathem vind je de Herbergier. Vanuit de boerderij kijk je uit op het groene landschap en twee kastelen. De bakker, markt en restaurants in het oude centrum zijn binnen steenworp afstand. Grathem vertegenwoordigt de Limburgse gezelligheid.

Door de jaren heen is Herbergier Grathem een begrip in het dorp geworden. De gasten en het team van Jos en Wies worden regelmatig betrokken in het sociale dorpsleven. Zo organiseert de gemeenschap een huiskamerproject, waarbij een paar gasten anderen ontmoeten, koffiedrinken en kaarten. Met de lokale carnavalsvereniging, fanfare, schutterij, drumband en toneelvereniging wordt ook contact gehouden. ‘‘Bij uitvoeringen van de toneelvereniging worden onze gasten regelmatig uitgenodigd. Als Herbergier zijn wij in het dorp geïntegreerd.’’’’

Herbergier Grathem zoekt opvolgers

Jos en Wies kijken terug op een mooie tijd. ‘‘Het heeft ons sociale leven verrijkt. Wij hebben genoten en anderen op een zinvolle manier geholpen.’’ Nu vinden de twee pioniers het tijd om af te zwaaien. ‘‘Zorgondernemerschap heeft ons veel moois gebracht, maar wij worden een dagje ouder. Het is tijd voor nieuwe plannen en een rustiger leven.’’ Nu is het tijd voor een nieuwe generatie zorgondernemers, die bij voorkeur affiniteit met de Limburgse regio hebben.

Interesse in de overname van Herbergier Grathem of in het zorgondernemerschap? Kom dan naar onze infodag op dinsdagmiddag 29 mei in Herbergier Dussen. Naast een presentatie krijgen bezoekers een rondleiding in de Herbergier om het reilen en zeilen van deze kleinschalige woonvorm voor mensen met geheugenproblemen te ontdekken.

Herbergier GrathemHerbergier Grathem

Herbergier GrathemHerbergier Grathem       

  

 

Delen: