Muziek in de Herbergier: een herinnering aan hoop

Uit de huizen

Barbara, Saskia en Jolien vormen sinds 2020 The Forces Sweethearts. Met regelmaat trakteert het zangtrio de bewoners in een Herbergier op een middag vol met prachtige klanken en nostalgie. De voornamelijk Amerikaanse liedjes die ze ten gehore brengen, zoals ‘Que Sera’, ‘Bei mir bist du Schön’ en ‘We’ll meet again’, komen uit de jaren ‘30, ‘40 en ’50. De muziek is nog steeds ontzettend geliefd bij ouderen, en dat merken de drie zangeressen bij ieder optreden weer.

“We brengen we de muziek naar de mensen toe.”

“We kennen elkaar van het Herman van Veen Artscenter, waar we in 2015 voor het eerst met elkaar optraden in het muziektheaterstuk ‘De 7 Brieven’,” vertelt Barbara. “In 2020 kwam alles stil te liggen door Corona, maar in dat jaar werd ook 75 jaar vrijheid gevierd. Dit wilden we uiteraard niet stilletjes voorbij laten gaan.”

Maar vrijwel alle evenementen werden dat jaar geannuleerd en veel zorginstellingen zaten in volledige quarantaine om hun kwetsbare bewoners te beschermen. Het was een vreemde en eenzame tijd voor veel ouderen. Ze mochten geen bezoek ontvangen en van hun vaste routine bleef weinig over. “Juist voor deze mensen wilden we iets doen door hen vrolijkheid, nostalgie en herkenbaarheid te geven in de vorm van concerten met liedjes uit hun eigen jeugd,” zegt Barbara. “Zo ontstond het idee om balkonconcerten te geven – dan brengen we de muziek naar de mensen toe.”

The Forces Sweethearts zanggroep

“Voor we het wisten stonden we voor een concert in de achtertuin van Herbergier Delft.”

The Forces Sweethearts nam contact op met de Gemeente Delft. Ze kregen toestemming om twee dagen lang concerten te geven bij zorginstellingen in de omgeving. Bij Herbergier Delft vonden ze een enthousiaste medestander. “Zorgondernemer Jan Willem Stellingwerf was meteen enthousiast, en voor we het wisten stonden we – op veilige afstand – voor een concert in de achtertuin van Herbergier Delft.”

“‘We’ll meet again’ zorgt bij veel mensen voor ontroering en de herinnering van hoop.”

“We wisten niet hoe ons optreden ontvangen zou worden door ouderen met dementie, en of de liedjes herkenbaar genoeg zouden zijn.” Die twijfel bleek gelukkig ongegrond. Muziek blijft lang herkenbaar, zelfs voor mensen met dementie in een vergevorderd stadium. “We zingen alles in het Engels, maar er is volop herkenning,” gaat Barbara verder. “Bij bekende liedjes zoals ‘Que Sera’ van Doris Day wordt er altijd meegezongen. ‘We’ll meet again’ zorgt bij veel mensen voor ontroering en de herinnering van hoop, maar ook aan het verlies van dierbaren.”

Optreden Herbergier Delft

Wat maakt een optreden voor mensen met dementie anders dan anders? “Je merkt dat de muziek persoonlijk iets bij hen losmaakt,” legt Barbara uit. “Vaak zit er een herinnering aan de muziek vast, van waar ze op dat moment waren. ‘Toen de oorlog afgelopen was danste iedereen op straat’, zei een bewoner een keer. Ook zijn er mensen die in het dagelijks leven stil zijn of weinig praten, maar dan tijdens ons hele concert meezingen. Dat is wel heel bijzonder.”

“Hij had van alle drie de dames een handkus gehad.”

Ook de zorgondernemers van Herbergier Oudenbosch zien dat de muziek van The Forces Sweethearts indruk maakt op de bewoners. “Vandaag zag ik bij een bewoner een ansichtkaart van jullie vorige optreden staan. Hij had er eigenhandig aantekeningen bij gezet; dat hij van alle drie de dames een handkus had gehad,” vertellen Rein en Mario.

Het hele jaar door treden The Forces Sweethearts op, maar de meeste concerten spelen ze rond Bevrijdingsdag en in de zomer- en Kerstperiode. “We spelen in theaters, zorginstellingen, stichtingen als de Zonnebloem, in Herbergiers, op evenementen, exposities, beurzen, maar ook in je eigen achtertuin als je dat wilt.”

Wil je meer weten over The Forces Sweethearts? Bezoek dan hun website of geniet van hun muziek op hun YouTube-kanaal.

Delen: