Nieuwe zorgondernemers Herbergier Boxtel 1 september gestart

Nieuwe zorgondernemers Harold en Susan
Zorgondernemerschap

Per 1 september zijn Susan en Harold Koerntjes officieel de nieuwe zorgondernemers bij Herbergier Boxtel. Ze nemen het stokje over van Peter Jansen en Judith Huisman die de afgelopen jaren liefdevolle zorg gaven aan de bewoners in hun Herbergier. “Toen we aan kwamen rijden in het Brabantse land en Herbergier Boxtel door de autovoorruit zagen verschijnen, wisten we het al. Het voelde meteen goed en vertrouwd,” vertelt Susan. 

Susan werkte jarenlang als doktersassistente in een huisartsenpraktijk. Harold startte als verpleegkundige al snel in de ouderenzorg, waar hij de ouderen een warme zorg aan kon bieden. Na het zijn van verpleegkundige zat Harold jaren lang op zijn plek als leidinggevende in een verpleeghuis. Zowel Susan als Harold zijn van mening dat zorg en wonen op een hoger niveau konden komen – waarbij de focus op de bewoner moest liggen, en niet op de organisatie.

“Ik wilde terug naar de basis van korte lijnen met de mensen waar het om draait.”

Grotere focus op de bewoners

Deze realisatie dat zorg en wonen meer focus moest hebben op de bewoner en niet op de organisatie en het protocol, kwam toen een familielid van Susan en Harold onverwachts in een verpleeghuis werd opgenomen. De aangeboden zorg kwam onder een loep te liggen. “Er was geen ruimte in het protocol om de zorg te bieden die nodig was,” vertelt Harold. “Als zorgmedewerker ben ik altijd meegegaan in het systeem, maar tijdens de COVID-pandemie maakte ik de balans op. Ik miste het contact met de bewoners en hun familie. Als manager wilde ik terug naar de basis van korte lijnen met de mensen waar het om draait.” Harold vertrok na een reorganisatie bij zijn toenmalige werkgever en ging aan de slag als zzp’er in de zorg. Hij werkte een jaar als interim leidinggevende in een verpleeghuisorganisatie. “Dat heb ik als een enorme bevrijding ervaren. Als interim manager heb ik mijn focus weer op de bewoners kunnen leggen”.

Op zoek naar meer regie in eigen zorgcarrière

Toch bleef de wens naar meer regie kriebelen. In hun zoektocht naar meer zeggenschap en meer contact met bewoners en hun familie, kwamen Susan en Harold bij franchiseorganisatie De Drie Notenboomen terecht. Het stel had al van de Herbergier-formule gehoord; Susan via een doorverwijzing vanuit de huisartsenpraktijk waar ze werkte, en Harold kende mensen die naar Herbergier Elst waren verhuisd. Nadat ze bij De Drie Notenboomen een webinar over zorgondernemerschap bij De Herbergier volgden, namen ze contact op.

“We lopen naar beneden en worden iedere dag weer warm onthaald.”

Een perfecte match

Hun voorliefde voor ouderenzorg in combinatie met hun gastvrije instelling, bleek een perfecte match te zijn. In eerste instantie wilde het stel graag in een nieuwe Herbergier-locatie starten. Maar tijdens gesprekken met De Drie Notenboomen kwam Herbergier Boxtel op het vizier. “Het speelse karakter van het pand is waar we voor vielen. Er is bijna geen enkel appartement hetzelfde – overal vind je aparte hoekjes die voor veel knusheid zorgen,” zegt Harold. “En er was meteen een klik met zorgondernemers Peter en Judith. "Er wordt zo’n warme zorg geboden hier – echt gericht op de bewoners,” gaat hij verder. “Het voelt niet als werken,” zegt Susan. “Een ander voordeel is dat files verleden tijd zijn. We lopen naar beneden en worden iedere dag weer warm onthaald."

Kennismaken met familie

In augustus werkten Susan en Harold al mee in Boxtel. “Op mijn eerste dag ben ik met de bewoners naar de markt geweest en we hebben daarna heerlijk koffiegedronken op het terras,” vertelt Susan. Kort daarvoor organiseerden ze een kennismakingsbijeenkomst voor de medewerkers en familie/mantelzorgers. “We waren erg geraakt door de grote hoeveelheid familieleden die zijn langs geweest om ons te leren kennen, zelfs uit het buitenland!”

“Zoeken naar hoe mensen zich prettig kunnen voelen in hun woonomgeving, daagt ons uit.”

Een bourgondische start in september

“We kijken heel erg uit naar onze officiële startdatum,” zegt Susan. "We zijn erg bourgondisch ingesteld. En dat zie je ook terug met het eten klaarmaken, samen afwassen – het is gewoon een heel gezellig moment op de dag om samen dingen te doen. Het eten zal dan ook een dagelijkse bezigheid zijn."

De zorgondernemers en bewoners wonen samen als een soort groot gezin. Een gezin waar persoonlijke aandacht en passende zorg voorop staan. “De zoektocht naar mogelijkheden om mensen zich prettig te laten voelen in hun woonomgeving daagt ons uit,” zegt Harold. “En daar kijken we heel erg naar uit.”

Ben jij enthousiast geworden door het verhaal van Susan en Harold en wil jij meer weten over het leven als zorgondernemer? Meld je dan aan voor de eerstvolgende informatiebijeenkomst.

Delen: