Omroep Friesland op bezoek bij Herbergier Bartlehiem

In de media

Op 9 augustus was een presentator van omroep Friesland ’s ochtends te gast bij Herbergier Bartlehiem. Zorgondernemer Rineke en vrijwilligster Anny spraken kort met ze over wat een Herbergier nou precies is. Luister hieronder naar het audiofragment, en lees vooral mee als je, net zoals wij, (nog) geen Fries spreekt.

Interview video audio barthlehiem (720x400 px).mp4

 

Omroep Friesland: Ik reed door het dorp heen, en de vlag hing hier al uit. Ik denk dat de mensen het hartstikke mooi vinden dat wij op bezoek komen. Wijns is in de buurt van Bartlehiem, en daar is ook de Herbergier Bartlehiem. Een plek voor mensen met geheugenproblemen. Achter mij zit een groepje bewoners aan tafel, lekker aan het Maasbrugje, en ik hoop dat ze dadelijk de suikerbollen op tafel zetten die ik heb meegenomen. Hier is ook Rineke Rumph, zij is eigenaar van de Herbergier. Rineke, voor de mensen die het niet kennen. Hoe kunnen we de Herbergier het beste uitleggen?

Rineke: Er zijn meerdere Herbergiers in Nederland. Een Herbergier is een kleinschalige woonvorm voor mensen met geheugenproblemen. We proberen hier te leven en te wonen zoals de mensen thuis ook een beetje gewend zijn. Het is natuurlijk niet helemaal hetzelfde, maar we streven daar wel naar.

Omroep Friesland: Het woord instelling, dat mogen we niet zeggen, toch?

Rineke: Liever niet, nee.

Omroep Friesland: Want de bewoners mogen hier gewoon naar buiten en naar binnen lopen, toch?

Rineke: We proberen rekening te houden met hoe mensen gewend zijn om thuis te leven. Zodat ze dat hier ook kunnen voortzetten.

Omroep Friesland: Als ik om me heen kijk zie ik heel veel weilanden, bomen, en Leeuwarden ligt verder aan de andere kant. Ik zou bang zijn dat we bewoners weglopen en misschien verdwalen.

Rineke: Bang zijn we beslist niet. De omgeving is ook de kracht van de Herbergier. Juist omdat het zo mooi beschermd is. Je kan naar rechts, naar links, en dan is er altijd wel een buurtbewoner uit Wijns die ontmoet ze dan, en denkt, oh dat is een bewoner van de Herbergier. En die loopt dan even mee terug. Zo doen we dat.

Omroep Friesland: Een van de vrijwilligsters hier, is Anny. Jij bent er gewoon ingerold. Je hebt geen zorgachtergrond, toch? Maar je zit hier helemaal goed op je plek.

Anny: Klopt. Ik vind het echt geweldig. Ik kom hier met zoveel plezier, samen met mijn man Hans, al bijna 11 jaar. Het is een invulling van ons leven.

 

Met dank aan Rineke Rumph, Herbergier Barthlehiem

www.herbergier.nl/bartlehiem

Delen: