Sociaal tuinieren in de wijkboomgaard van Zoetermeer

In de media
Laura van Elst

Blij houdt zorgondernemer Martien Groenevelt de sleutels van de wijkboomgaard Hof van Seghwaert in zijn hand. Met de overhandiging kunnen bewoners van Herbergier Zoetermeer voortaan naar hartenlust peren plukken, tuinieren, wandelen en klusjes verrichten. “Zo blijven zij actief in de maatschappij”, schrijft het Algemeen Dagblad.

Leven met dementie is nog steeds waardevol en zinvol. Dat bewijst Herbergier Zoetermeer elke dag. De bewoners schilderen in een atelier, bezoeken de sportschool en gaan op stap. “Laatst zijn we naar de Visafslag in Scheveningen geweest”, vertelt Martien aan het AD. “We vinden het belangrijk dat mensen met dementie in de maatschappij actief blijven.”

Steentje bijdragen

Dankzij de samenwerking met de buurtboomgaard krijgt de Herbergier alle vrijheid om peren te plukken, de stiltetuin aan te harken en kruidentuintjes te onderhouden. Vooral die kleine klusjes maken volgens Suzanne Verboon, medecoördinator van Hof van Seghwaert, het verschil. “Kleine klusjes blijven vaak liggen en kunnen zij heel goed oppakken.”

“Fantastisch dat we kunnen genieten van de natuur.”

De boomgaard middenin een woonwijk is de afgelopen jaren opgeknapt en nu een groene oase waar buurtbewoners tot rust kunnen komen. “Fantastisch dat we op een zondagochtend met bewoners die meewillen kunnen genieten van de natuur.”

Herbergier Zoetermeer

 

Geen sloten op de deur

Tijdens een bezoekje aan Herbergier Zoetermeer valt journaliste Laura van Vuuren het open karakter van de Herbergier op. “Wie binnenstapt komt in een grote woonkamer en open keuken terecht. Wat opvalt zijn de deuren, waar de sloten ontbreken in tegenstelling tot veel grote instellingen.” Martien vertelt haar dat mensen met dementie in een Herbergier niet worden weggestopt en gewoon naar buiten kunnen. “Daardoor willen bewoners niet ontsnappen en hebben zij minder de behoefte om weg te lopen”, legt Martien uit.

Opvolgers gezocht

Martien runt samen met zijn partner Wilma de Herbergier. Samen hebben zij hun zorgdroom nagejaagd en de Herbergier vanaf de grond opgebouwd. Ze zijn trots op het warme thuis dat zij met hun team, bewoners en diens familie hebben gerealiseerd. Na ruim 6 bijzondere jaren zoeken Martien en Wilma een ondernemend stel met een groot zorghart dat hun opvolgt.

Kennismaken met dit prachtige huis? Neem dan hier een kijkje bij Herbergier Zoetermeer, ontdek de vrijheid en mogelijkheden van het Herbergier-ondernemerschap en neem contact met ons op via de ‘Bel ons terug’ knop.   

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!