Taboes doorbreken en dementie bespreekbaar maken

In de media

Foto: Rob Glastra - Herbergier Schoonhoven

Veel mensen komen er niet voor uit dat ze dementie hebben en houden het liever geheim. Dat blijkt uit onderzoek van Alzheimer’s Disease International (ADI). Terwijl praten over dementie vaak juist helpt. “Ik pleit voor trots, geen schaamte voor mensen met dementie”, vertelt Kim Erkens in HerbergierVerbindt.

Aan het onderzoek hebben zo’n 70.000 mensen meegedaan, waaronder mensen met dementie, artsen, verzorgers en het brede publiek uit 155 landen. Het onderzoek is onderdeel van de wereldwijde ADI-campagne ‘Laten we het hebben over dementie’, meldt Alzheimer Nederland.

Stigma aanpakken

Het taboe ligt met 29 procent in Nederland hoger dan in andere landen. Doel van de ADI-campagne is om het stigma op dementie te doorbreken en om erover te praten. “Wij willen het taboe op dementie nog verder doorbreken”, vertelt Gerjoke Wilmink, directeur van Alzheimer Nederland.

In Herbergier Etten-Leur wordt er dankzij muziek verbinding gemaakt tussen middelbare scholieren en mensen met dementie. “Met dit project probeer ik school meer dan een plaats te laten zijn waar leerlingen worden getraind om examens in te vullen”, vertelt muziekdocent Gert-Jan Hereijgers. Met het project wil hij meer begrip creëren voor mensen met dementie. “Zo kunnen jongeren zien wat dementie is en dat het geen oude gekken zijn”, vertellen Agnes en Saskia Megens, zorgondernemers van Herbergier Etten-Leur.

Dementie en waardigheid

Het aantal mensen met dementie groeit de komende jaren. Dat vereist een andere aanpak in de benadering van dementie, aldus Mariët Schilderman, zorgondernemer van Herbergier Olst. “Zie dementie niet als een bedreiging. Focus juist op de uitdaging hoe mensen met dementie hun rol in de samenleving kunnen blijven vervullen. Behandel iemand met dementie niet als patiënt, maar kijk naar de bewoner als persoon, ken de levensgeschiedenis en wees er voor hem.”

Om het taboe op dementie te doorbreken, heeft Kim Erkens, oprichter van Vergeet-mij-liedje, een belangrijke missie. ‘‘In deze maatschappij word je doodgegooid met jong, knap, maakbaar en snel terwijl mensen met dementie niet worden gezien. Daarom wil ik anderen tonen hoe grappig, gevoelig en intelligent mensen met dementie zijn. Ik pleit voor trots, geen schaamte voor mensen met dementie.’’ 

Contact maken

Daarnaast wil zij anderen inspireren om met een andere mindset naar de ziekte te kijken. ‘‘Dementie wordt vaak als iets afschuwelijks gezien. Ik wil anderen juist inspireren om contact te maken met iemand met dementie. Zolang er geen medicijn is, is dat de enige manier."

Delen: