Zorgondernemer én clown: ‘Met weinig mensen blij maken’

Zorg & Welzijn

Verbaas je niet als je Wilma de Ru, zorgondernemer van Herbergier Zoetermeer, als clown tegen het lijf loopt. Samen met haar zus vormt zij het duo Zus en Zo en verblijden zij mensen met hun clownsacts. Onder meer tijdens Koningsdag in Herbergier Zoetermeer en Hazerswoude-Rijndijk. “Bewoners genoten volop. Daar doe je het voor”, blikt Wilma terug.

Naast haar leven als zorgondernemer volgt Wilma met haar zus de tweejarige clownsopleiding ‘Clown en leven’. Een langgekoesterde wens. “Je leert spelen met emotie: door ze klein te maken of juist ontzettend te overdrijven. Met weinig kan je mensen blij maken.” Regelmatig is het duo Zus en Zo in Herbergiers en Thomashuizen te vinden. Ook ten tijde van het corona wordt er opgetreden. "Dan zijn de bewoners binnen en wij buiten."

Hoe ben je op het idee gekomen om de opleiding te volgen?

“Mijn zus Margriet had onze tante als clownsmaatje. Onze tante voelde zich echter te oud worden en zij vond dat ik wel een geschikte opvolger zou zijn. Daarover nadenkend leek het mij wel wat. Dementerende mensen blij maken met weinig. Het is zo'n fijne en dankbare groep om voor te werken. Het bijzondere is ook dat je ook mensen bereikt waarbij het moeilijk is om nog contact te maken. Hoe diep dement ook, er komt altijd wel een glimlach.”

Herbergier Zoetermeer, Herbergier, Herbergier Zuid-Holland, dementie,

"Er komt altijd wel een glimlach."

Met Koningsdag trad je op voor je eigen bewoners. Doe je dat vaker?

“Ik heb al regelmatig voor onze eigen bewoners gespeeld. Met kerst een wintervoorstelling bijvoorbeeld. Ik heb ook gespeeld bij een pensionering van twee medewerkers. We hebben daarnaast gespeeld in Herbergier Reeuwijk, Den Haag en Hazerswoude-Rijndijk. Mijn zus Margriet speelt iedere veertien dagen in de Friese Herbergier Dronrijp. Ik ben ook een keer met haar meegegaan.”

Hoe reageren mensen met dementie op jouw acts?  

“Bewoners reageren heel puur. Heel soms is er wel iemand die er niets van wil weten, maar dan zie je diegene verderop in de act genieten. Het bijzondere is dat clowns in het hier en nu leven, net als mensen met dementie. Er is dus vaak een goede connectie. Ze spelen graag mee en snappen wat er gebeurt. Soms met wat hulp van medewerkers.

Eén van onze acts is de raamzeem act. Die hebben we ook gespeeld voor het Thomashuis naast ons en ook dat was een groot succes. Kortom ook bewoners van het Thomashuis genieten enorm. Vooral als je met z'n tweeën speelt en dan de ander een beetje op de korrel neemt.”

Wat kunnen mensen verwachten als ze jullie boeken?

“Een act kan aangepast worden aan ieder gewenst thema. In de coronatijd spelen we buiten, maar normaliter vooral binnen. Het maakt niet uit. We zijn ook een keer gevraagd door familie van één van onze bewoners toen die negentig werd. Toen hadden we er een verjaardagsfeestje gemaakt. Eigenlijk kan er heel veel. Onze ervaring is dat een kleine driekwartier genoeg is.  Omdat we nog met de opleiding bezig zijn, zijn er behalve reiskosten nog geen kosten aan verbonden. Na die tijd zal het ongeveer 20 euro per optreden zijn. Met name bedoeld voor de aanschaf van materialen.

Als er andere Herbergiers of Thomashuizen zijn die een keer clowns op bezoek willen, kunnen ze met mailen deruwilma@gmail.com of bellen (06-53164474). Ook als we eind van het jaar met pensioen gaan, zijn we te boeken. We hebben dan nog meer tijd om te spelen.”

Herbergier Zoetermeer, Herbergier, Herbergier Zuid-Holland, dementie,

Wilma en een bewoner tijdens de wintervoorstelling afgelopen kerst.

Delen: