'De cirkel is rond'

'De cirkel is rond'

Mina, Ria & Anneke Keen
Bewoonster & dochters

Van alle bewoners van Herbergier Gees kennen Mina (88) en haar dochters Ria en Anneke de historie van het pand het beste. Jarenlang hebben zij in het huis naast de voormalige korenmalerij gewoond en gewerkt. ‘‘Hier werden vroeger de roddels van het dorp besproken’’, vertelt Ria.

Het pand van Herbergier Gees stamt uit 1896 en kent een rijke geschiedenis. Eerst als zuivelfabriek, later als een korenmalerij en kunstmestloods. Mina’s man werkt als algemeen bedrijfsleider in de korenmalerij. Samen met Mina en hun vijf kinderen wonen zij in het huis ernaast. ‘‘Ik weet nog goed dat wij hierheen zijn verhuisd’’, vertelt dochter Anneke.   

Bruisende dorpskern

Het leven rondom de korenmalerij is bruisend. Overdag komen de boeren uit de omgeving om hun graan te brengen. ‘‘Het kantoortje zat altijd vol met boeren. Daar werden de nieuwste roddels van het dorp besproken. Als je iets wilde weten, moest je naar de korenmalerij’’, vertelt dochter Ria. ‘‘Hoeveel koffie en pannen soep onze moeder wel niet heeft gemaakt’’, vult Anneke aan. ‘‘Praat mij er niet van. Ik stond altijd voor de boeren klaar’’, reageert Mina. Anneke vertelt dat hun moeder niemand met een lege maag naar huis liet gaan.

‘‘Ik stond altijd voor de boeren klaar.’’

De laatste jaren in de korenmalerij verricht Mina computerwerk voor haar man. ‘‘Volgens de boeren maakte ik nooit een fout’’, herinnert ze zich. Anneke laat een foto zien waarop hun moeder op een heftruck rijdt. Zij wijst naar de schuur die achterin de tuin van Herbergier Gees staat. ‘‘Die schuur was vroeger langer. In de drukke graantijd hielp onze moeder mee.’’ Wanneer Mina de foto ziet, komen de herinneringen van vroeger weer boven.

Afbeelding verwijderd.

Wanneer Mina een foto van vroeger ziet, komen de herinneringen van vroeger weer boven.

Alles mogelijk

Anneke en Ria kijken terug op een fijne jeugd. ‘‘De zomertijd vond ik als meisje prachtig’’, vertelt Anneke. ‘‘Het was altijd druk en gezellig. Ik zie nog de boeren met paard en wagen het graan brengen en onze vader bovenin de silo zitten.’’ Ria vertelt dat ondanks de drukte alles mogelijk was. ‘‘We hadden altijd mensen over de vloer.’’ De zussen wonen tot hun trouwen naast de korenmalerij.

‘‘Ike en Monique kochten zelfs nog de eieren bij onze moeder.’’

Na verloop van tijd sluit de korenmalerij. Hun moeder blijft er na het overlijden van haar man naast wonen. In 2010 opent Herbergier Gees haar deuren in het gerenoveerde pand. Mina is dan nog een half jaar de buurvrouw van zorgondernemers Ike en Monique Vastenhoud. ‘‘Ike en Monique kochten zelfs nog eieren bij onze moeder. Heel bijzonder’’, vertelt Anneke.  

Herbergier Gees, Herbergier Verbindt, dementiezorg Gees, ouderenzorg Gees, woonzorgcentrum Gees, ouderenzorg Drenthe, dementiezorg Drenthe, woonzorg Drenthe, verpleeghuis Drenthe, verpleeghuis Gees,

Links het huis waar Mina en haar gezin jarenlang hebben gewoond. Rechts de Herbergier, waar Mina en haar man in de oude korenmalerij hebben gewerkt.

Terugkeer naar de korenmalerij

Mina verhuist kort na de opening van de Herbergier naar een nabijgelegen dorp. Eerst in een bejaardenwoning, later in een woonzorgcentrum. ‘‘Dat was uiteindelijk ook niet meer verantwoord. Onze moeder vereenzaamde’’, reageert Anneke. Ria trekt in het najaar van 2018 daarom aan de bel bij zorgondernemers Ike en Monique. Die hebben op dat moment net een kamer vrij: de voormalige directeurskamer. Daardoor heeft hun moeder nu hetzelfde uitzicht als in het huis waar ze jaren met haar gezin heeft gewoond. ‘‘Hoe is het mogelijk! De cirkel is rond’’, reageert Ria.

‘‘Hoe is het mogelijk!’’

De dochters vertellen dat de verhuizing naar de Herbergier een goede keuze is voor hun moeder. ‘‘Het kleinschalige karakter en de tuin zijn fantastisch.’’ Ze vertellen dat er veel muziek wordt gemaakt en activiteiten worden ondernomen. ‘‘Daar houdt onze moeder van.’’ De buurt is ook vertrouwd voor Mina. ‘‘Ze is weleens de straat overgestoken voor een bezoekje aan de buren.’’

Herinneringen

Zo nu en dan komen er herinneringen van vroeger bij Mina naar boven. Ze wijst naar het terras waar nu gezellige tuinzitjes staan. ‘‘Daar stond vroeger een grote pijp.’’ Ook in de hal van de Herbergier weet Mina nog precies hoe de behouden kaartjesmachine werkt. Ze draait aan de knoppen alsof ze terug gaat in de tijd.

De zussen zijn blij met de bewaarde details uit de voormalige korenmalerij. ‘‘Onze kinderen weten niet beter dan dat hun opa in deze fabriek werkte. Het is dan ook heel bijzonder dat onze moeder hier nu in de Herbergier woont.’’

Herbergier Gees, Herbergier Verbindt, dementiezorg Gees, ouderenzorg Gees, woonzorgcentrum Gees, ouderenzorg Drenthe, dementiezorg Drenthe, woonzorg Drenthe, verpleeghuis Drenthe, verpleeghuis Gees,

In Herbergier Gees zijn enkele authentieke details uit de voormalige korenmalerij bewaard gebleven. 

Herbergier Gees, Herbergier Verbindt, dementiezorg Gees, ouderenzorg Gees, woonzorgcentrum Gees, ouderenzorg Drenthe, dementiezorg Drenthe, woonzorg Drenthe, verpleeghuis Drenthe, verpleeghuis Gees,

Als kind gaven Ria en Anneke de boeren uit de buurt de bonnen.

Delen: