'Humor in de zorg vind ik belangrijk'

'Humor in de zorg vind ik belangrijk'

Glenn Nieuwpoort
Verzorgende IG

Noot: Dit artikel is in pre coronatijd geschreven. 


Glenn (24) houdt van zorgen en anderen entertainen. Daarom werkt hij met veel plezier in Herbergier Hellevoetsluis. Eerst als stagiair verzorgende IG, nu als medewerker. “De combinatie persoonlijke zorg en humor vind ik belangrijk.”

Na de middelbare school volgt Glenn een gecombineerde toerisme en entertainment opleiding. Hij werkt onder meer in een animatieteam op de camping. “Maar ik wilde meer voor mensen betekenen.” Hij duikt vervolgens weer in de boeken voor de opleiding  Medewerker Maatschappelijke Zorg. Bij een grote zorginstelling en een dagbesteding voor mensen met een beperking loopt hij stage. “Dat was een fijne plek. Tijdens de activiteitenbegeleiding kon ik goed mijn ei kwijt.”

Jezelf zijn

In zijn tweede jaar loopt hij stage bij Herbergier Hellevoetsluis. “Ik voelde me hier gelijk thuis, want hier onderneem ik ook veel activiteiten met de bewoners.” Met zorgondernemers Jaco en Els kan Glenn het goed vinden. “Zij stimuleerden mij ook om de opleiding verzorgende IG te volgen. Dat heb ik met beide handen aangepakt.” Eén dag per week ging hij naar school, de andere dagen brengt hij door in de praktijk. “Nu help ik ook mee met de dagelijkse verzorging van de bewoners.”

‘‘Ik voelde me hier gelijk thuis’’

Het team medewerkers is divers en gezellig. “We delen onze ervaring met elkaar en hebben het leuk samen. Hier is het huiselijk en je kan jezelf zijn. Dat is bijzonder. Bijzonder gewoon.”

Superman

De eerder opgedane entertainmentervaring komt volgens hem goed van pas in de Herbergier. “Bijvoorbeeld bij het wassen of aankleden van bewoners.” Hij vertelt dat hij een keer bij het aantrekken van de sokken van een bewoonster, deze om zijn eigen oren deed. “Toen ik haar vroeg waar de sokken waren, was ze overal aan het zoeken. Toen ze me weer aankeek en ze zag, schoot ze hard in de lach.”

‘‘Het is hier lachen, gieren, brullen en zorg verlenen.’’

Voor hem is plezier belangrijk bij zijn werk. “Het is de combinatie van lachen, gieren, brullen en persoonlijke zorg verlenen.” Elke dag wordt er gekeken naar de behoeften van de bewoners,
waardoor elke dag anders kan verlopen. Hij legt uit dat de meeste bewoners vrolijk zijn, maar dat sommige naar hun oude huis willen. ‘‘Dan moet je per persoon bekijken hoe je onrust weg kan nemen.’’ Humor is volgens hem een dankbaar hulpmiddel. De dagen zijn gevarieerd. 
 ‘‘Eerst krijgen de bewoners de benodigde verzorging en wordt er ontbeten. Daarna drinken we samen lekker koffie, gaan we gymen met balspellen, ringwerpen, sjoelen, samen koken of lekker naar buiten. Soms pak ik de auto en gaan we op stap.’’ 

Herbergier Hellevoetsluis, Hellevoetsluis, dementiezorg Zeeland, dementiezorg Rotterdam, verpleeghuis Rotterdam, verpleeghuis Zeeland, ouderenzorg Rotterdam, ouderenzorg Zeeland, HerbergierVerbindt, Herbergier, ouderenzorg, alzheimer, dementie

Glenn bereidt het avondeten voor naast een bewoonster.

Op de vraag wat zijn leukste herinnering is, moet Glenn diep nadenken. “Dat zijn er wel heel veel.” Daarop schiet er een glimlach op zijn gezicht en vertelt hij over het bezoek met de hele Herbergier aan Avifauna en Diergaarde Blijdorp. “Dat was zo’n gezellige dag. Bij andere instellingen zie je het niet vaak gebeuren dat je met z’n allen op pad gaat.”

Opa en oma

Alle gezamenlijke activiteiten, de persoonlijke zorg en gesprekjes maken de band met de bewoners hecht. “Ik zie ze soms als mijn opa en oma.”

Delen: