Wat zijn de kosten?

Dementie kan iedereen overkomen, ongeacht wie je bent of waar je vandaan komt. Daarom is er in een Herbergier plaats voor mensen uit alle lagen van de bevolking.

Iedereen kan wonen bij de Herbergier, ook mensen met een laag inkomen. Er zijn in iedere Herbergier drie kamers bestemd voor mensen met een laag inkomen (bijvoorbeeld enkel AOW). Door middel van een kortingsregeling wordt het voor hen mogelijk gemaakt om bij een Herbergier te wonen. De ruim 55 Herbergiers beschikken daarnaast over appartementen in verschillende prijsklassen

Een Herbergier levert hoogwaardige zorg en iedere bewoner heeft een appartement of kamer die volledig naar eigen smaak en met eigen meubelen ingericht kan worden. Wat betreft kosten spreken we over verblijfs- en zorgkosten.

Verblijfskosten

De verblijfskosten voor de bewoner bestaan uit kamerkosten, servicekosten en hotelmatige diensten. Maaltijden, wassen van de kleding, schoonmaakkosten vallen allemaal onder de verblijfskosten. Hiermee is sprake van een compleet verblijf.

De inrichting en aankleding van de kamers zijn zelf te bepalen en de kosten hiervoor worden betaald uit AOW, pensioen of eigen vermogen. Ook kosten voor kappersbezoek, openbaar vervoer en andere persoonlijke activiteiten betalen de bewoners uit eigen middelen.

Zorgkosten 

De zorgkosten kunnen over het algemeen worden betaald uit het persoonsgebonden budget (pgb). Kosten voor huis- en tandarts, voor therapieën en bezoek aan een ziekenhuis worden vergoed uit de eigen (aanvullende) zorgverzekering. 

Om een pgb aan te kunnen vragen, dient de gast over de juiste indicatie te beschikken. Deze wordt vastgesteld door het CIZ, het Centrum Indicatiestelling Zorg. U betaalt wel een eigen bijdrage. De hoogte van de eigen bijdrage wordt vastgesteld door het Centraal Administratie Kantoor (CAK) en is afhankelijk van uw inkomen en vermogen. Raadpleeg de rekenhulp op de website van het CAK om een idee te krijgen van de hoogte van de eigen bijdrage. 

Meer info over het pgb is te vinden op de website van belangenvereniging Per Saldo.