Wonen in de Herbergier

Waardigheid

In een Herbergier wordt samengeleefd. Bewoner/gast, medewerkers (vrijwilligers) en ondernemerspaar vormen een gemeenschappelijke huishouding.

In de centrale woonkamer zijn rust en huiselijkheid de sleutelwoorden. Het is een echte huiskamer waar mensen samen komen. Bewoners nemen er deel aan het gewone dagelijkse leven. Koken, krantje lezen, spelletje spelen of televisie kijken: veel is mogelijk.

Bewoners gaan, als ze dit willen, naar buiten. Boodschappen doen, wandelen, fietsen, een uitstapje maken: het zijn normale dingen voor bewoners van een Herbergier.

De panden waarin Herbergiers zijn gehuisvest worden gehuurd van DDN en zijn eigendom van woningcorporaties of vastgoedinvesteerders die een uitdrukkelijk maatschappelijk oogmerk hebben. Zo wordt betaalbaar wonen voor kwetsbare medemensen mogelijk gemaakt.

 

Veiligheid

In een Herbergier wonen 16-19 mensen met geheugenproblemen (met name dementie). Bewoners van de Herbergier wonen in een huiselijke setting die geborgenheid biedt. Een veilige, toegankelijke omgeving waar het leven bijzonder gewoon is.

De zorgondernemers wonen zelf ook in de Herbergier en hebben er hun eigen privéruimte. Ze zijn daardoor nabij, mocht het nodig zijn.

De tuin/het terras biedt de mogelijkheid om buiten te zijn, samen met de medewerkers.

De Herbergier is een toegankelijk huis. De buitendeuren van de Herbergier zijn open voor wie naar buiten wil. Bewoners zijn een onderdeel van de samenleving en worden er niet van afgeschermd. Aandacht door medewerkers/ vrijwilligers en bekendheid in de buurt zorgen voor een veilig klimaat.

 

(Keuze-)vrijheid

Elke bewoner heeft een eigen kamer die volledig naar eigen smaak kan worden ingericht, van vloer tot plafond. Het is essentieel dat de kamer voor de bewoner een vertrouwde plek is met eigen spullen en herkenbare dingen.

De privacy van de bewoner wordt gerespecteerd.

De verblijfskosten voor de bewoners bestaan uit een bedrag aan kamerkosten, servicekosten en hotelmatige diensten aan de zorgondernemer. Hiermee is sprake van een compleet verblijf.

Iedereen kan wonen bij de Herbergier, ook mensen met een laag inkomen. Er zijn 3 kamers bestemd voor mensen met een laag inkomen (bijvoorbeeld enkel AOW). Door middel van een kortingsregeling wordt het voor hen mogelijk gemaakt om bij de Herbergier te wonen.