meer informatie en kosten verblijf

Veel families vragen hoe het precies zit met de kosten voor de Herbergier. Hieronder de meest gestelde vragen en de antwoorden.

 

  1. Wat kost het eigenlijk om in de Herbergier te wonen?

Dat is niet in één zin te zeggen, want u krijgt met drie soorten kosten te maken.

  • Kosten voor de zorg. Deze kosten worden geheel vergoed vanuit het persoonsgebonden budget (pgb), behorend bij de indicatie die het Centrum Indicatiestelling zorg (CIZ) heeft afgegeven. Voor het wonen in de Herbergier moet dat indicatie/ zorgprofiel  5 zijn.
  • Kosten voor verblijf. Dit betreft de kosten voor de kamer, de servicekosten, waaronder energie, schoonmaak en de was, plus de kosten voor eten en drinken. Afhankelijk van de ligging en de grootte van de kamer (34 tot 60 m2) bedragen deze kosten € 1.650 tot € 2.600,- per maand. Deze kosten betaalt uzelf.
  • Eigen bijdrage Wlz. De kosten voor langdurige zorg worden vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Van elke zorgvrager wordt een eigen bijdrage verwacht. Mensen met een pgb betalen een lage eigen bijdrage, mensen in een instelling betalen een hoge bijdrage. Zowel de hoge als de lage bijdrage is afhankelijk van het inkomen en kan dus individueel verschillen. De bijdrage wordt berekend en geïnd door het CAK. Deze geldstroom gaat geheel buiten de Herbergier om.

 

  1. Klopt het dat wonen in de Herbergier duurder is dan wonen in een verpleeghuis?

In een aantal gevallen wel. Dat komt omdat bij kleinschalige woonzorgvoorzieningen als de Herbergier de kosten voor zorg en wonen gescheiden zijn. De zorg betaalt u van het pgb, de woon- en verblijfkosten betaalt u zelf. Onder de kleinschalige woonzorgvoorzieningen behoort de Herbergier overigens zeker niet tot de duurste. Voor bewoners die naast hun AOW een pensioen hebben, zijn de kosten goed op te brengen. Voor mensen met een behoorlijk vermogen kan de Herbergier zelfs goedkoper uitvallen dan een verpleeghuis.

 

  1. Hoe zit het precies met die kosten voor wonen en zorg?  

Bij een verpleeghuis is het wonen bij de zorg inbegrepen. Bij de Herbergier komt u echt wonen in een mooie kamer en betaalt u de kosten voor wonen en verblijf zelf. Dat is een vast bedrag per maand. De woonkosten die we met u afspreken zijn all-inn. Bij ons geen onverwachte extra kosten. U weet precies waar u aan toe bent.  

 

  1. Waarom zou ik voor de Herbergier kiezen?

De zorg in een verpleeghuis is in feite niet te vergelijken met de zorg in de Herbergier. Bij de Herbergier zetten we niet alleen meer medewerkers in, maar die medewerkers geven ook nog eens 90 procent van hun tijd aan de bewoners. Dat betekent dat u als bewoner veel tijd en aandacht krijgt. Op de vraag in ons kwaliteitsonderzoek of er voldoende personeel is, antwoordt 100 procent van de familieleden met ‘ja’. Bewoners hebben in de Herbergier een goed leven.

 

  1. Zijn  de kosten voor de Herbergier reëel voor wat ik ervoor krijg?

Absoluut, maar het is een persoonlijke keuze. Als u van open deuren en veel leefruimte houdt, dan zal onze Herbergier u zeker bevallen. Ook doen we veel activiteiten, bijvoorbeeld met muziek. Maar het belangrijkste is dat u in de laatste fase van uw leven liefde, warmte en aandacht krijgt. Dat is wat veel families het belangrijkste en eigenlijk onbetaalbaar vinden.

De prijzen voor 2022 zijn:

  • Kamer van ruim 30 m2 op de begane grond inclusief service en hotelmatige kosten* € 1.650,- p.m. All-in
  • Kamer van 60 m2 inclusief eigen sanitair op de eerste of tweede etage inclusief service en hotelmatige kosten* € 2.600,- p.m. All-in.

*Service en hotelmatige kosten zijn: schoonmaakkosten, onderhoudskosten, wassen en strijken, aansluiting TV, eten en drinken, hapjes en drankjes GWL en afvalverwerking.

    6.  Kan ik ook samen met mijn partner verhuizen naar de Herbergier ?

Zeker, ook uw partner is welkom! Let wel, de Herbergier is een woon/leefgroep voor mensen met een vorm van dementie. Wanneer uw partner geen dementie heeft, kan het wonen in een Herbergier best moeilijk zijn. Wilt u meer informatie over dit onderwerp neem dan gerust contact met ons op.

 

    7.  Mag ik mijn huisdier meenemen?

Ja. huisdieren zijn welkom. We verschonen de kattenbak of laten de hond uit wanneer u dat zelf niet meer zo goed kunt. 

 

   8. Kan ik altijd blijven wonen in de Herbergier ?

In principe blijven alle gasten tot het einde van hun leven wonen in de Herbergier. Uitzonderingen hierop zijn wanneer wij uw veiligheid en die van uw omgeving niet meer kunnen garanderen, of wanneer uw zorgvraag dusdanig complex is dat wij u niet de juiste zorg meer kunnen leveren. In beide gevallen zullen we met u overleggen en samen op zoek gaan met u naar een passende oplossing.