Boek over dementie 'Vensters met verhalen' gepresenteerd

In de media
Jan de Gier

De Leeuwarder Courant was gisteren aanwezig bij de presentatie van 'Vensters met Verhalen' van Oeds Visser, zorgondernemer van Herbergier Bartlehiem. De journalist van dienst schreef er een mooi artikel over met de treffende titel 'Verhalen geven begrip voor dementie'. Lees het hier in z'n geheel terug. 

Bron: Leeuwarder Courant

Wat doet het met je als je vader of moeder dementie heeft. Verpleegkundige Oeds Visser tekende ruim zeventig korte verhalen op in een zondag gepresenteerd boek.

"Het gaat goed met je moeder, zei Oeds”, vertelt Harry Hummel bij de boekpresentatie van Vensters met verhalen in de Sint-Vituskerk in Wyns. "Mijn moeder kon alles, had me leren lopen, leren praten en geholpen met moeilijke sommen. En nu? Na een val heeft ze nooit meer kunnen lopen, voor mij ging het helemáál niet goed met mijn moeder.”

Met zijn reactie had Hummel Oeds Visser wakker geschud. Voor de verpleegkundige, die met zijn vrouw de kleinschalige zorglocatie Herbergier Bartlehiem voor dementerende mensen runt, was dit de aanzet om een boek te schrijven over hoe kinderen de dementie van hun ouders beleven.

‘Instanties hebben nog veel te leren’

Dementie is een realiteit waar veel volwassen kinderen mee zullen moeten leren leven, schrijft hoogleraar ethiek Joep Dohmen in het voorwoord. Het boek kan leiden tot erkenning en herkenning bij die volwassen kinderen. "En ik wil zorgmedewerkers bewust maken van de andere kant van de medaille.”

Oeds Visser tijdens de presentatie van zijn boek. Foto: Goos Bies

Hoe weinig kennis en begrip er in de maatschappij soms nog altijd is over Alzheimer schetste Nynke Baron in een lezing. Zij verloor tien maanden geleden haar broer Dirk aan jongdementie, nadat eerder bij haar vader Henk op dezelfde leeftijd van 35 jaar de diagnose Alzheimer was gesteld.

Een gemeenteambtenaar en een bedrijfsarts hadden bedacht dat Dirk Baron nog wel in een fabriek kon werken in plaats van bij Omrop Fryslân, waar hij vijftien jaar had gepresenteerd. "Alsof hij nog iets nieuws zou kunnen leren. Hij kon thuis niet eens meer het koffiezetapparaat bedienen. Deze instanties hebben nog heel veel te leren.”

De docent verpleegkunde gaf aan dat haar verstand en gevoel vaak in onbalans waren. Als verpleegkundige wist Nynke Baron wat ze van haar broer kon verwachten, maar als zus schrok ze er geregeld van hoe weinig hij nog kon.

Knoopjes van de blouse dicht doen

Oeds Visser haalde het voorbeeld aan van een persoon die de knoopjes van zijn blouse niet meer dicht kan doen. "Als zorgprofessional doe je die knoopjes dan dicht, maar de zoon ziet dat zijn vader zich niet meer zelfstandig aan kan kleden. Er gaat van alles door hem heen.''

"Als we het perspectief van de zoon, dochter en medewerker naast elkaar leggen, dan kunnen we daarmee samen bijdragen aan het welzijn van de patiënt met dementie.”

Wil je het boek bestellen? Dat kan zowel op de website www.venstersmetverhalen.nl als o.a. via de sites Bol.com, AKO.nl en Bruna.nl.

Bekijk hieronder een filmpje waarin Oeds korte fragementen voorleest uit zijn boek, gemaakt door Dekker Plus

Boek Oeds Visser: Vensters met verhalen

 

 

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!