Eigen Herbergier: 'Zorgen vanuit vrijheid'

Zorgondernemerschap
Laura van Elst

Dat Jaco en Els op een dag een eigen Herbergier zouden starten, hadden ze niet zich kunnen bedenken. Maar wanneer de Herbergier toevallig op hun pad komt, zijn ze gelijk verliefd. “Zelf de zorg invullen, terug naar het gewone en écht het verschil maken voor de bewoner. Dit geeft ons een betekenisvol leven.” Inmiddels zijn ze 4 jaar zorgondernemer en tekenden ze onlangs met een grote glimlach voor 5 jaar bij. “We hebben geen moment getwijfeld. Dit is de leukste baan ooit.” 

Benieuwd naar de voordelen van een eigen Herbergier? Laat je inspireren tijdens ons webinar 29 januari.

Niet op zoek, toch gevonden

Els start na haar studie in de verpleging en werkt vervolgens als verpleegkundige in allerlei functies. In een verpleeghuis voor mensen met dementie wil zij echter niet werken. “Behalve als ik de zorg kon vormgeven zoals ik zou willen.” Jaco werkt als psychomotorisch therapeut met mensen met dementie. Later bekleedt hij leidinggevende functies bij diverse zorgorganisaties. “Hoe hoger ik kwam, hoe minder invloed ik kon uitoefenen op de werkvloer voor welzijn.”

"Alles is gericht op kwaliteit van leven."

Wanneer Jaco op zoek is naar een andere uitdaging, komt de Herbergierformule op hun pad. Ze nemen een kijkje in Herbergier Zoetermeer. “We zagen hoe zorg anders kon en je daadwerkelijk voor een kleine groep mensen het verschil kunt maken”, herinnert Jaco zich. 

Tot zijn verbazing is Els - die een fijne baan als verpleegkundig heeft - ook overstag. “Het voelde gelijk goed. Alles is gericht op kwaliteit van leven en om elke dag zo fijn mogelijk te maken voor de bewoners. We hebben er nauwelijks een nacht over te hoeven slapen”, reageert Els. Ze vertelt dat ze nooit zo snel hun woonplaats in Soest zou hebben verlaten voor een andere baan. “Maar een Herbergier was ons op het lijf geschreven. We kunnen samen ons ei hierin kwijt en de zorg op onze eigen manier invullen.”

Voorbereiding op eigen Herbergier

Ze melden zich aan als zorgondernemer en doorlopen het selectietraject. Snel daarna worden ze aan vijf nieuwe Herbergierlocaties voorgesteld. Het klikt direct met Hellevoetsluis. In 2014 start de bouw. “We konden ons er toen geen voorstelling van maken hoe het zou worden.”

In de tussentijd bereiden ze zich voor op de opening. “Sollicitatiegesprekken, bewonerswerving, kennismaken met de huisarts en casemanager dementie. Dankzij de lange verbouwing hadden we alle tijd gehad om een netwerk op te bouwen”, vertelt Jaco. Maar ook zaken als het interieur uitzoeken en tegels uitkiezen hoorden bij het proces. Tussendoor bezoeken ze diverse Herbergiers om te leren van hun collega-ondernemers.  


Jaco en Els (links) tijdens de inwijding van Herbergier Hellevoetsluis.

Nooit uitgeleerd

In 2016 opent Herbergier Hellevoetsluis de deuren. “Binnen twee weken tijd hadden alle bewoners hun intrek genomen”, blikt Jaco terug. “Op datzelfde moment was onze eigen verhuizing gaande. Dat was een bijzondere tijd.” De start was intensief. “Als je niet slaapt, ben je bezig. Maar we houden het makkelijk vol omdat je er veel moois voor terugkrijgt.”, vertelt Els.

'Dit voelt niet als werken'

Tijdens het runnen van een Herbergier komen veel aspecten uit hun werkleven samen. Maar uitgeleerd raken ze nooit. “Alle facetten van een eigen bedrijf komen in een Herbergier langs. Het is leuk om achter de knoppen te zitten en daarvan te leren”, vertelt Jaco.

Samenwerken als partners

De samenwerking als partners was nieuw, maar verliep vanaf het begin soepel. “We vullen elkaar juist aan”, aldus Jaco. Els vertelt dat ze in het begin opkeek tegen het ondernemerschap. “Terwijl Jaco dat juist heel leuk vindt.” Zelf is Els zorginhoudelijk verantwoordelijk voor het reilen en zeilen. “Je kan me met het ouderwetse afdelingshoofd vergelijken dat mee zorgt en alles wilt zien, weten en horen.”

Jaco verzorgt alles daaromheen: van de boodschappen en technische klusjes tot de administratie en financiën. De rondleidingen, evaluaties en familiegesprekken doet het echtpaar samen. “Maar dan ieder vanuit zijn expertise.” Roosters maken en boodschappen regelen doet het stel ook zelf. “We kunnen met gemak ons laten ontzorgen, maar dan krijg je het plezier ook niet mee.”

Regisseur van je eigen tijd

Al met al een bruisend leven. Maar hoe behoud je de balans tussen zorgen voor de bewoners en jezelf? “Als ondernemer ben je regisseur. Je kan je tijd zelf indelen en momenten kiezen om samen op pad te gaan en leuke dingen te ondernemen”, reageren Els en Jaco.           

'Bewoners plezier zien hebben geeft ons voldoening'                    

Stilstaan past niet bij het echtpaar. “Wij vinden het leuk om nieuwe dingen te ontwikkelen. In de Herbergier kan dat volop. Vroeger waren we onderdeel van een grote organisatie en werden ideeën afgeremd door de lange lijnen. Als we hier vandaag een idee bedenken of feedback krijgen, kunnen we er gelijk mee aan de slag. Dat is voor ons de kracht van de Herbergier.”  

Spijt van hun switch heeft het ondernemerskoppel zeker niet. “Dit voelt niet als werken. Dit is een veelzijdig leven.” Elke dag zien ze waar ze het met hun team voor doen. “We kunnen terug naar het gewone en doen wat goed is voor de bewoner. Mensen krijgen weer lol in hun leven. Dat wij mogen bijdragen aan het waardig afsluiten van hun leven, geeft veel voldoening.”

Meld je aan voor ons webinar 29 januari

Wil jij net als Jaco en Els zorgen vanuit vrijheid en echt het verschil maken voor 17 mensen met dementie? Ontdek dan de voordelen van het Herbergier-ondernemerschap tijdens ons webinar op 29 januari. Interactief, veilig en makkelijk vanuit huis te volgen. Aanmelden kan hier >>.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!