Herbergier Steenwijkerwold in nieuwe handen

Albertha en Henk Zuring bij Herbergier Steenwijkerwold
Zorgondernemerschap

Albertha en Henk Zuring droomden samen van een nieuw avontuur. Toen het echtpaar hoorde over de Herbergierformule, vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats. Henk zegt kordaat: “Ik dacht, dit is het, dit wil ik doen!” Ook verpleegkundige Albertha was meteen verkocht toen zij voor het eerst een kijkje nam bij een open dag. “Er was meteen dat Herbergiersgevoel: heel huiselijk en warm." Nog geen jaar later nemen ze 1 augustus officieel het stokje over van Wouter en Karin en starten ze hun gedroomde avontuur in het pittoreske Steenwijkerwold.

“We wilden uit onze comfortzone"

Met de Herbergier keert Albertha terug naar waar het voor haar allemaal ooit begon: de ouderenzorg. In 1986 begon zij met de opleiding verzorgende om vervolgens in het verpleeghuis aan de slag te gaan. De laatste 18 jaar was zij actief als verpleegkundige in het ziekenhuis in Assen. Henk werkte ruim dertig jaar in het technisch beheer. Het echtpaar wilde het roer om, maar vroeg zich af: ‘hoe dan?’. “We wilden uit onze comfortzone. Een eigen onderneming leek financieel niet in het bereik te liggen, maar door de franchiseformule zagen wij het WEL voor ons.”

Het personeel is zo bevlogen

Het stel heeft na de open dag in Bartlehiem geen moment getwijfeld. Henk weet het nog goed: “Het personeel was zo betrokken en bevlogen. Het gevoel van: wij doen met zijn allen dit werk. Dat heeft mij vanaf het allereerste moment geraakt en aangetrokken.” Ze meldden zich direct aan als zorgondernemers en krijgen Herbergier Steenwijkerwold in het vizier: “Wij wilden heel graag deze Herbergier in Overijssel overnemen. Wij zijn Noorderlingen en komen allebei uit Drenthe, qua karakter passen wij goed in Steenwijkerwold. Al zijn ze allemaal leuk hoor”, vindt Henk. Albertha vult haar man aan: “Wij spreken een stukje dialect, dat werkt vaak goed voor oudere bewoners.” En gelukkig voor het paar, de Herbergier was nog beschikbaar!

 

Je staat er als ondernemer nooit helemaal alleen voor

In juni verhuisde het echtpaar naar Herbergier Steenwijkerwold. “Je hebt dan twee maanden een back-up en kunt rustig wennen, dat is fijn”, aldus Albertha. Daarnaast hebben de ondernemers veel contact met bijvoorbeeld een ander ondernemerspaar, dat tegelijk met hen het opleidingstraject is gestart. “Dat is het mooie aan zo’n franchise. Je hebt nooit het gevoel dat je er helemaal alleen voor staat. Je wordt ondersteund op de achtergrond, maar je doet het ook echt zelf”, aldus Henk.

Een mancave en een hoofdrol voor muziek

Het stel zit boordevol plannen. Door corona hebben veel activiteiten stilgelegen, die willen zij zo snel mogelijk weer opstarten. De behoefte hiervoor bij de bewoners is groot, weten ze. Voor de mannelijke bewoners hebben ze iets speciaals in petto: “Wij willen graag een ‘mancave’ maken, een knutselhok waar mannen zich thuis voelen.” Ook muziek zal een belangrijke rol blijven spelen in Herbergier Steenwijkerwold. Albertha en Henk hebben tijdens hun eerste maanden met eigen ogen gezien hoe waardevol muziek kan zijn voor ouderen met dementie. Henk vertelt over de accordeonist, die onlangs in Herbergier Steenwijkerwold de bewoners binnen tien minuten aan het zingen kreeg.” Een bewoner die normaliter loopdrang heeft, zat rustig te genieten op het terras met een lach op zijn gezicht. Hij had tegen zijn zus gezegd, wat heb ik een mooie dag gehad.”

Henk en Albertha voelen zich helemaal thuis in hun Herbergier. Het voelt voor beiden ook totaal niet als werk. “Elke dag is zo afwisselend. 70 uur per week maak je wel in het begin, maar dat voelt niet zo”, vindt Albertha. Henk is het hier zondermeer mee eens: “Mijn vorige werk kostte minder uren; maar het voelde meer belastend dan nu. Ik heb nog geen dag spijt, dit is zo leuk om te doen.”

Wil je net als Albertha en Henk bouwen aan de kleinschalige dementiezorg? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst Herbergier-ondernemerschap leer meer over de voordelen van het starten van je eigen Herbergier.

Delen: