'Mensen willen pas ergens uit als ze zich opgesloten voelen'

Uit de huizen

Een belangrijk onderdeel van de Herbergier-visie is het feit dat de deuren niet op slot gaan en dat bewoners vrij zijn om te gaan en staan waar zij willen. 'Mensen willen pas ergens uit als ze zich opgesloten voelen', vertelt zorgondernemer Monique van Herbergier Gees daarover. 

'Kan dit zomaar? Is dit wel vertrouwd?', zo begint het persoonlijke verhaal van Monique Vastenhoud, samen met man Ike zorgondernemer van Herbergier Gees. Het zijn vragen die zij af en toe krijgt als het gaat over de deuren die niet op slot gaan. "Mensen leven in de gedachte dat ouderen met dementie altijd weglopen", vertelt ze. "Maar als het ergens aangenaam, prettig en veilig is, dan is daar geen enkele reden voor. Mensen willen pas ergens uit als ze zich opgesloten voelen."

Het hele persoonlijke verhaal van Monique lees je hier

Ruimte

Onlangs plaatsten de zorgondernemers van Herbergier Schoonhoven een tekst op hun Facebookpagina over het open deuren-beleid. Als kersvers ondernemersstel maken zij er nu voor het eerst kennis mee in de praktijk, en het is mooi om te lezen hoe zij er tegenaan kijken ruim 4 maanden na de opening:

'Open deuren beleid kenmerkt een Herbergier. Dat geeft ruimte, immers onze gasten en andere gasten kunnen vrijelijk in en uit de Herbergier. Je kunt zo de straat op, een boodschapje doen, naar de Lek wandelen of een frisse neus halen. Geen deur op slot als je toch al wat in de war bent en even weg wilt. Het legt ook een zware last op iedereen die bij ons betrokken is. Soms vaker per dag hebben we een dilemma met eigen regie van gasten en eigen keuzen en de veiligheid en verantwoordelijkheid voor kwetsbare mensen.

En toch worden we gesterkt in de overtuiging dat keuzen in vrijheid genomen, juist bij ons hier het hoogste goed zijn dat we met liefde uitdragen. Eigen keuze en vrijheid twee belangrijke peilers in onze samenleving. Soms tegen de verdrukking in'.

Delen: