Oeds en Judith nemen afscheid met een goed gevoel

Zorgondernemerschap
Marieke Koenders

Herbergier Bartlehiem is in nieuwe handen. Rineke Rumph en Erik Boellen hebben 1 augustus 2021 het stokje overgenomen van Oeds en Judith Visser. Met een goed gevoel  heeft het stel afscheid genomen van de Herbergier in dit Friese dorp dat de afgelopen 10 jaar hun thuis was.

Judith en Oeds startten de Herbergier in 2010, omdat de zorg voor ouderen met dementie volgens hen anders moest en ook anders kon. Nu bijna 11 jaar later zijn ze trots op wat ze hebben bereikt. Het is precies het warme thuis dat ze destijds voor ogen hadden. Judith vertelt over die eerste jaren als zorgondernemer: “Wij hebben er hard aan moeten trekken om de kamers gevuld te krijgen. Inmiddels hebben we een goede naam, zo horen wij de laatste jaren steeds vaker.” Oeds vult meteen aan: “Na vijf jaar hadden wij nog niet het idee dat wij klaar waren. Wij hebben een heel goed gevoel over hoe de Herbergier nu is.” Judith zegt met een grote lach op haar gezicht: “Ik kan oprecht zeggen: het is de mooiste werkplek van Friesland en dat zeg ik echt niet zo gauw.”

De Herbergier is in goede handen

Momenteel wonen Judith en Oeds in een tijdelijke woning totdat ze permanent naar Wirdum verhuizen. Het afscheid voelt nog een beetje onwerkelijk: “Je voelt je zo verbonden met de bewoners en medewerkers, het is echt een proces van loslaten geweest.” Het stel heeft er in ieder geval alle vertrouwen in, dat de goede naam van de Herbergier Bartlehiem bij hun opvolgers Rineke en Erik in goede handen is.

De kleinschalige zorg en het thema dementie hebben beide zorgondernemers ook op andere manieren belicht. Judith  heeft zich de afgelopen vier jaar ingezet als bestuurslid bij de Franchisenemers Vereniging Herbergier. Oeds schreef een indringend boek: ‘Vensters Met Verhalen. Over ouders met dementie’. Van het boek is een bijzondere, reizende expositie gemaakt met 18 panelen over ouders met dementie.

“We zijn benieuwd wat er op ons pad komt”

Wat de toekomst brengt, weten ze nog niet, maar de ouderenzorg blijft zeker een onderdeel van hun werkzaamheden. Oeds lijkt het leuk om bijvoorbeeld les te geven in het zorgonderwijs. Judith is van plan  voor het grootste gedeelte als zelfstandige werkzaam te blijven. “Ik wil iets doen met de ervaring van de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld andere Herbergiers helpen als invaller bij ziekte of vakantie.” Daarnaast wil Judith ook op andere vlakken actief zijn als ondernemer.

Nu gaat het stel eerst lekker op vakantie in Tsjechië en daarna kijken ze wat er op hun pad komt.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!