Presentatie boek over ouders met dementie op 23 september

Boekpresentatie 23 september: Wat doet het met je als je ouder dementie heeft?
In de media

Wat doet het me je als je vader of moeder dementie heeft? In het boek ‘Vensters met verhalen’ gaat zorgondernemer Oeds Visser (Herbergier Bartlehiem) op zoek naar het antwoord. De gesprekken hierover vormen de inspiratie voor de ruim 70 korte verhalen die ‘Vensters met Verhalen’ telt. Op zondagmiddag 23 september presenteert Oeds zijn boek in de Sint-Vituskerk in Wyns samen met Uitgeverij Elikser uit Leeuwarden.

‘Het is vergane glorie’, zei een zoon tegen mij. We waren in gesprek over zijn moeder.

‘Het gaat helemaal niet goed met haar. Er is geen contact meer mogelijk. Ze eet, ze drinkt, ze poept, ze plast en ze haalt adem. Verder is het niets. Ik vind het vreselijk haar zo te zien.’

Dat was schrikken. Ik vond het juist goed met haar gaan. Ze was hersteld na een valpartij en kon weer redelijk eten en drinken. Ze was erg in de war geweest, maar reageerde weer op contact en haar humor kwam terug.

Haar zoon zag dat anders.

Bovenstaande tekst was voor Oeds Visser de aanleiding om in gesprek te gaan met kinderen wiens ouder dementie heeft. Om er zelf als verpleegkundige/zorgondernemer van te leren. Hij sprak over de verschillende fasen in het proces: van de eerste signalen tot de verhuizing naar bijvoorbeeld Herbergier Bartlehiem, sinds 2010 gerund door Oeds en zijn vrouw Judith.

Inkijkje in wereld van dementie

Het boek Vensters met Verhalen geeft een indringend inkijkje in de wereld van dementie. De ruim 70 verhalen samen vormen een actueel boek dat op een ontroerende en aansprekende manier laat zien dat ieder verhaal uniek is, ook omdat de verhalen herkenbaar zijn voor veel mensen die in dezelfde situatie verkeren.

Programma

De boekpresentatie op 23 september start om 15.30 uur.

Adres:

Sint-Vituskerk

Wyns 31

9091 BE, Wyns

Jitske Kingma van Uitgeverij Elikser zal een kort woord houden, Oeds zelf geeft een toelichting op het boek (en de expositie die eraan vooraf ging) en er zal aandacht zijn voor het voorwoord geschreven door Joep Dohmen (filosoof & emeritus hoogleraar ethiek aan de Universiteit van Humanistiek te Utrecht). Daarnaast spreekt Nynke Baron als mantelzorger over de zorg voor haar broer die dementie had en wat ze als kind meemaakte bij de dementie van haar vader (hij had op jonge leeftijd dementie). Muzikale omlijsting is er van Gerard & Compagnie.

Het boek bestellen kan alvast door een mail te sturen naar bartlehiem@herbergier.nl

Vensters met verhalen: Wat het met je doet als een ouder dementie heeft

Citaat:

De verhuizers waren klaar en gingen weer weg. Wij zaten op de bank even bij te komen van het werk en dronken koffie. Ik zag een omslag bij mijn moeder.

‘Ja, maar,’ zei ze, ‘ik blijf hier niet.’

‘Ja,’ zei ik, ‘we hebben je net verhuisd.’

‘Maar eh, ik blijf hier niet hoor.’

‘Ja, zeker wel. We hebben net je spullen hierheen verhuisd. Hier ga je nu wonen, snap je, vlakbij mij.’

‘Nee, ik ga weer naar huis, want anders dan…’ Ze maakte een gebaar met haar hand langs haar keel. Toen begon ze te huilen.

Wat doet het met je als je vader of moeder dementie heeft?

[Foto: Eén van de vensters uit 'Vensters met verhalen', de gelijknamige expostie over dementie]

 

Delen: