10 jaar Herbergier: Een goede buur

herbergier, terborg, ouderenzorg, dementie, geheugenproblemen,
Uit de huizen
Jan de Gier

Sinds 2009 staan ze naast elkaar in het Gelderse Terborg; de Herbergier van Katja & Han Brom en het Thomashuis van Harry & Léonie Geven. In het ene huis wonen 16 mensen met geheugenproblemen, in het andere 9 mensen met een verstandelijke beperking. Maar de visie op zorg is hetzelfde. Lees hier een verhaal over het hebben van een Herbergier als goede buur (incl. filmpje).

'We hebben dezelfde visie op zorg'

Het is op meerdere plekken het geval dat de Herbergier en een Thomashuis vlakbij of zelfs pal naast elkaar gevestigd zijn. In Etten-Leur o.a., en Grathem, Zoetermeer en Vlijmen. Niet zo verwonderlijk aangezien beide woonconcepten voortkomen uit de koker van De Drie Notenboomen, in 2003 opgericht door Hans van Putten. Wat bij beide formules voorop staat is het bieden van een zo gewoon mogelijk thuis, met maximale aandacht voor iedere bewoner/gast als uniek individu.

Goede buren: Herbergier & Thomashuis Terborg

“Het is heel fijn om Katja en Han direct naast ons te hebben”, vertellen Harry en Léonie. “We lopen de deur heus niet plat bij elkaar, maar we zoeken elkaar met regelmaat op. Dan gaan we wat eten en sparren we over bepaalde thema’s, zowel zorginhoudelijk als over het ondernemerschap. Als Thomashuis hebben we dezelfde visie op zorg als een Herbergier. Dan begrijp je elkaar al snel.”

Dweilorkest

Als er een leuk feestje is dan nodigen Léonie en Harry de gasten van Han en Katja uit. “We organiseren hier bijvoorbeeld wel eens een muziekavond en dan hebben we een dweilorkest over de vloer. Dat vinden de gasten van de Herbergier geweldig, heerlijk met een advocaatje erbij. En andersom genieten onze bewoners altijd met plezier mee met de jaarlijkse oliebollenparty bij de Herbergier. Zo kijken we altijd goed naar wat geschikt is voor onze bewoners, en wat geschikt is voor de gasten van de buren.”

In Terborg zitten beide woonvoorzieningen aan elkaar vast. Het Thomashuis is gevestigd in een oude vakschool voor meisjes, de Herbergier in een oud gebouw van het waterschap. ‘Beter een goede buur dan een verre vriend’ is hier zondermeer van toepassing. En dat schuilt in kleine, maar ook in grotere dingen.

Stand-by

Leonie: “Als we op vakantie gaan kunnen we de aanhanger van de Herbergier lenen en we delen samen een bladblazer, om maar wat leuke voordelen te noemen. Onze medewerkers volgen samen de BHV-training en in de toekomst komt er wellicht een gezamenlijk personeelsavondje. Maar wat natuurlijk ook super is, is dat als Han en Katja op vakantie gaan wij dag en nacht stand-by kunnen staan in het geval van een calamiteit. En andersom geldt dat natuurlijk ook. Dat is van grote waarde.”

Meer weten over deze Herbergier? www.herbergier.nl/terborg

#10jaarHerbergier #WereldAlzheimerdag

*Dit verhaal is onderdeel van een reeks die we delen in de week rond Wereld Alzheimer Dag, donderdag 21 september 2017. Met deze verhalen staan we stil bij het 10-jarig jubileum van de Herbergier en zoeken we naar de betekenis die een Herbergier heeft; niet alleen voor onze bewoners/gasten, maar ook voor de omgeving om hen heen.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!