10 jaar Herbergier: Een warm welkom

Uit de huizen

Nog voor je Herbergier van start gaat al een duofiets gedoneerd krijgen dankzij een plaatselijke veiling. Mensen die je op straat spontaan groeten en aangeven blij te zijn met je komst. Hulp die uit alle hoeken en gaten komt. Lees hier een portret over het warme welkom voor de Herbergier van Jan-Rob Makkenze en Ingrid Hopmans in Schoonhoven, dat mensen met dementie een warm thuis biedt.

‘Men is blij dat het pand deze bestemming krijgt’

Enkele maanden na aankomst in hun nieuwe woonplaats spreken de kersverse Herbergiers al over ‘Lia van de ondernemerswinkel’ en ‘Leon van de brasserie’. De eerste bood spontaan haar winkel aan als locatie voor de buurtbijeenkomst -het moment waarop Herbergiers zich voorstellen aan omwonenden- en de tweede besloot de opbrengsten van zijn ‘Haringparty’ – een veiling inclusief haringhappen- te doneren aan de Herbergier. “Het is eigenlijk ongelofelijk”, vertelt Ingrid. “We hebben ons gelijk vanaf het begin welkom gevoeld. Iedereen groet elkaar hier ook. Dat waren we niet gewend.”

Het stel verruilde Schiedam voor Schoonhoven in het voorjaar van 2017. Inmiddels is de sleuteloverdracht achter de rug en zijn ze druk doende met de inrichting. Op 2 oktober verwachten ze hun eerste gasten in het voormalige weeshuis, een pand waar zo’n beetje iedereen in de Zuid-Hollandse Zilverstad wel een herinnering aan heeft.

Bestemming Herbergier

“Het is een ontzettend markant gebouw met een rijke historie”, vertelt Jan-Rob. “Wat als een paal boven water staat is dat de inwoners in de eerste plaats blij zijn dat het pand behouden blijft en een nieuwe bestemming krijgt. En in de tweede plaats is men blij dat het juist déze bestemming krijgt. De visie van de Herbergier spreekt mensen aan. We hebben er nog geen onvertogen woord over gehoord.”

Het leeft ontzettend, zo heeft het stel wel geleerd. En de reacties zijn positief. Gelijk al tijdens de buurtbijeenkomst eind vorig jaar waar de eerste warme contacten ontstonden. En dan is er nog de grote animo voor zowel het wonen als werken in de Herbergier. Niet alleen zijn alle kamers al vergeven, de ondernemers mochten ook ruim 120 sollicitaties ontvangen waaruit ‘een topteam van 22 mooie mensen’ is samengesteld.

Tijdelijke woning

Om de tijd tot de oplevering van het pand en hun naastgelegen ondernemerswoning te overbruggen, verblijven Ingrid en Jan-Rob in een huis op een steenworp afstand van de Herbergier. “Dat is ook zoiets”, glundert het stel. “We hadden hier nog amper voet aan de grond gezet of dit pand kwam via via al op ons pad. Het zegt iets over de mentaliteit hier. Als er iets is, of je zit ergens mee, staat men direct voor je klaar. Het heeft zo moeten zijn; daar zijn we inmiddels wel van overtuigd.”

Meer weten over deze Herbergier? Zie www.herbergier.nl/schoonhoven. Lees hier een artikel dat de lokale krant Het Kontakt onlangs over Herbergier Schoonhoven schreef. 

#10jaarHerbergier #WereldAlzheimerWeek 

*Dit verhaal is onderdeel van een reeks die we delen in de week rond Wereld Alzheimer Dag, donderdag 21 september 2017. Met deze verhalen staan we stil bij het 10-jarig jubileum van de Herbergier en zoeken we naar de betekenis die een Herbergier heeft; niet alleen voor onze bewoners/gasten, maar ook voor de omgeving om hen heen.

Delen: