10 jaar Herbergier: Het begon allemaal in Arnhem

Uit de huizen

1 juli 2007. Het is de dag waarop zorgondernemers Adriaan & Gherina Koenen de eerste gast in hun Herbergier in Arnhem verwelkomden. Alle reden om zaterdag 1 juli jl. in Arnhem even stil te staan bij dit bijzondere moment dat je gerust het begin van de Herbergier mag noemen.

Het was zaterdag 1 juli jl. een gezellig en informeel samenzijn in de tuin van Herbergier ArnhemHet is het huis waar het in 2007 allemaal begon, en dat wilden de huidige ondernemers Arjen en Nina niet ongemerkt voorbij laten gaan. Resultaat werd een mooie dag voor de gasten en hun familieleden/vertegenwoordigers, met o.a. live-muziek en de nodige versnaperingen voor de inwendige mens. 

Arjen en Nina zijn de zoon en schoondochter van de oorspronkelijke ondernemers en namen de Herbergier in 2013 over nadat ze er al enige jaren hadden gewerkt. Dat de waardering door de jaren heen altijd groot is gebleven blijkt wel uit één van de vele felicitaties die het stel mocht ontvangen ter ere van het jubileum. Om van de hoogste score in een 'thuisgevoel-test' bij 125 zorghuizen/instellingen nog maar te zwijgen!

Herbergier ‘gouden ontdekking’

We zijn blij dat we hier 5,5 jaar van hebben mogen meemaken”, zo schrijven de vertegenwoordigers van een tweetal gasten op een mooie kaart. “Het bestaan is voor ons gezin een gouden ontdekking geweest (…) De Herbergier is voor ons een plek waar mag worden gewoond alsof het thuis is met de risico’s die bij het normale leven horen. Jullie visie die de mens centraal stelt en niet de tijd-absorberende randvoorwaarden als opperste veiligheid en administratie staat ons aan.”

Het zijn woorden die herkenbaar zullen zijn voor alle 41 Herbergiers die Nederland inmiddels telt. En ook zeker voor zorgondernemers van het eerste uur Adriaan en Gherina. Want in de tussenliggende 10 jaar mag er veel veranderd zijn in het land, de visie staat nog altijd als een paal boven water en is nog even springlevend als toen.

2007 - 2017

Want of je nu een Herbergier anno 2017 bezoekt of in 2007, als journalist krijg je nog altijd dezelfde liefdevolle boodschap om de oren als je een kijkje komt nemen. Zie bijvoorbeeld dit verhaal van De Zaak Paauw, geschreven in december 2007, 5 maanden na de start: “Het draait meer om het leven dan om de zorg”, vertelt Adriaan Koenen. “De zorg is slechts een middel om het leven zo aangenaam mogelijk te maken. De mensen leven hier op een manier die ze zelf kiezen en prettig vinden. Wij passen ons aan bij het ritme van de gasten (…) Voor ons is de essentie dat we mensen een goed gevoel geven. Dat ze gewaardeerd en gekoesterd worden.”

Andere artikelen die zeker even de moeite waard zijn:

‘Alle regels die het leven van onze gasten belemmeren gelden niet’. Prachtig artikel (pdf) uit 2012 dat je hier kunt teruglezen.

Gewoon, of Agatha Christie-plus-zorg’. Een Volkskrant artikel van 1 maart 2007 toen Adriaan en Gherina in de voorbereidende fase zaten. Lees het hier.

'In De Herbergier heten de demente bewoners ‘gasten’. Een artikel op de website van Zorgwelzijn van 4 mei 2010: ‘In De Herbergier is er volop tijd en aandacht voor de gasten. Samen de krant lezen of een kop koffie drinken. Dat is het werk. De was komt later wel.’

Delen: