100 kaarsjes voor meneer Riepma: ‘Er was veel interesse’

Wonen

Een gezellige lunch met zijn kleindochter en een bezoekje van de burgemeester in Herbergier Tiel. Het 100ste levensjaar van Willem Riepma ging gisteren niet onopgemerkt voorbij. “Blijkbaar wil iedereen 100 jaar oud worden, want er was veel belangstelling voor. Als niemand iets had gezegd, zou ik het niet zo snel gemerkt hebben dat 100 jaar speciaal is”, lacht meneer Riepma.

Willem Riepma zag het levenslicht in 1921 in een klein dorp in Groningen. Na de lagere school ging hij de zee op. “In Groningen was het boeren gebruikelijk, maar dat verveelde mij nogal. Daarom stond ik op mijn veertiende op het dek, vaak tot mijn middel in het water. Toen ik zag dat de stuurman en kapitein altijd droge voeten hadden, was dat het eerste wat ik wilde bereiken.”

Na veel omzwervingen gesetteld in Tiel

Zo gezegd zo gedaan. Meneer Riepma heeft in zijn leven veel gezien en meegemaakt. Enkele hoogtepunten zijn voor hem zijn werk als kapitein op een schip en als zeeloods in Rotterdam. Daardoor werd hij ten tijde van de Koude oorlog automatisch reserveofficier bij de marine. “Ik heb 14 jaar over de wereld gezworven en de aardbol ontdekt.” Ook zijn pensioen in 1976 beziet hij als een mooi moment in zijn leven.

‘Ik word niet betutteld vanwege mijn leeftijd’

Na de vele avonturen in het buitenland, verhuisde meneer Riepma eind jaren negentig naar Tiel. “Zo’n 2 jaar geleden ben ik naar een verzorgingsappartement in de Herbergier verhuisd. Ik word behandeld als een hotelgast en word niet betutteld vanwege mijn leeftijd. De zorg is goed en er wordt rekening gehouden met mijn wensen.”

Visite

Hoewel de wandelingen korter zijn dan vroeger, loopt meneer Riepma nog elke dag ruim een half uur. “Dan wandel ik naar de Waal. Tiel ligt wat dat betreft heel mooi. Als ik behoefte heb om mensen te observeren, wandel ik door de stad. Ik kan mijzelf goed redden.” Daarnaast leest hij veel. “Nu een boek over de ontwikkeling van de mens.”

Burgemeester Johannes Beenakker op bezoek in het appartement van meneer Riepma.

Elke morgen ontbijt meneer Riepma op zijn gemak. Dat kan zowel in zijn eigen appartement als gezamenlijk beneden. Hoewel zijn vier kleinkinderen en vier achterkleinkinderen niet om de hoek wonen, ziet hij ze regelmatig. “Dan bellen ze of ze langs kunnen komen.” Visite ontvangt hij in zijn appartement. “Ik heb een ruime kamer met badkamer. Van mijn eigen meubilair van vroeger heb ik ook mijn eethoek meegenomen. Mijn kleindochter komt namelijk weleens eten.” Dan wordt er door de Herbergiermedewerkers een maaltijd bereid en naar zijn vertrek gebracht. “Net als in een hotel, waar je op je kamer wordt bediend.”

100 kaarsjes

Dinsdag 9 maart werd meneer Riepma 100 jaar. “100 jaar, dat is een tijdje. Het was een drukke dag. Eerst ging ik met mijn kleindochter Lianne naar Wijk bij Duurstede. Daar had zij een mooie lunch gemaakt.” Aan het einde van de middag was hij weer thuis. “De burgemeester kwam langs. We hebben een praatje gemaakt.” Hoe dat voelt, 100 jaar op deze globe? “Als er niet zoveel aandacht aan was besteed, had ik er niet bij stilgestaan. Blijkbaar is het heel bijzonder.”

Delen: