Een bijzondere gast in Herbergier Harlingen

Uit de huizen

Maak kennis met Harry uit Herbergier Harlingen

Harry is 63 jaar en opgegroeid in Harlingen. Hij is altijd een vrijbuiter geweest en heeft door zijn leven als motorrijder en vrachtwagenchauffeur veel van de wereld gezien. 20 jaar geleden is hij in Hongarije neergestreken. Daar woonde hij samen met zijn vrouw Szilvia in een eenvoudige woning in hetbos.

In 2015 werd Harry thuis, nadat hij in de tuin had gewerkt, getroffen door een herseninfarct. Hierdoor is hij rechtszijdig verlamd geraakt en is zijn spraak aangedaan. Szilvia heeft hem nadien fantastisch verzorgd maar het werd zwaar voor haar en Harry kreeg steeds meer moeite met de taal. Gezamenlijk is er toen binnen de familie besloten om hem terug te halen naar Nederland. En zo is Harry dus bij ons in de Herbergier beland.

(Foto: Harry te midden van zijn motorvrienden bij Herbergier Harlingen)

De Harleyclub is zowel in Harlingen als in Hongarije altijd een heel belangrijk onderdeel in zijn leven geweest. In Hongarije was hij President van de club en bij het afscheid nemen is hij zelfs benoemd tot 'President voor het leven', wat een enorme eer voor hem is! Daarna is hij door 30 motorrijders uitgezwaaid. Een emotioneel moment, ook voor Szilvia die haar moederland heeft achtergelaten en mee is gegaan naar Nederland. En wat was het een prachtig en ontroerend onthaal hier. Een groep motorrijders kwam hem na de lange reis verwelkomen als een ware held.

In voor een grapje

Wij hebben Harry inmiddels leren kennen als een positieve, vrolijke man die altijd in is voor een grapje. We komen erachter dat hij veel, heel veel mensen kent. Van de tuinman tot het bezoek van medebewoners, Harry ziet altijd wel een bekende. Even snel samen een boodschapje bij de Jumbo doen is onmogelijk gebleken. Maar wat misschien nog wel het mooiste is, is dat Harry's moeder, die ook in Harlingen woont, haar zoon weer regelmatig kan bezoeken. Op de fiets even een bakje koffie drinken bij Harry, wat moet dat fijn voor haar zijn!

We hebben enorm veel respect voor Harry en hoe hij omgaat met deze ingrijpende verandering in zijn leven. Ondanks zijn beperkingen weet hij er toch iets moois van te maken. Dit filmpje (klik voor link) is daar een voorbeeld van: voor het eerst even rijden op de scootmobiel van een medebewoner. De beelden spreken voor zich!

Delen: