Een kijkje in de keuken: passievol koken met Cindy Toelen bij Herbergier Jozef Vught

Cindy Toelen - HB Jozef Vught
Uit de huizen

Cindy Toelen brengt haar passie voor koken tot leven als kok bij Herbergier Jozef Vught: 'Het is mijn doel om op mijn eigen unieke manier zorg te bieden en de bewoners een fijn gevoel te geven.'  

Wat motiveerde je om te gaan koken bij de Herbergier?

‘Via het internet stuitte ik op een openstaande vacature bij Herbergier Jozef Vught en ik was meteen enthousiast over het concept. De locatie in Vught is pas sinds 2023 open en bevindt zich in een prachtige groene omgeving. Het is een hele mooie, huiselijke plek voor de zeventien bewoners met dementie. Ik had al affiniteit met de zorg. Drieënhalf jaar geleden werkte ik in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en daarvoor was ik 21 jaar werkzaam in een klooster, waar ik voor de zusters kookte. Ik heb een passie voor koken én voor mensen. De Herbergier leek mij daarom een hele mooie plek om te werken. Ik vind het fijn om een steentje bij te dragen aan het welzijn van anderen.’

Hoe zien jouw dagen als kok eruit?

‘Mijn diensten zijn van 12:00 tot 18:00 of van 14:00 tot 20:00 uur. Ik verzorg de lunch – vaak samen met andere collega’s - en bereid het avondeten. De bewoners eten altijd samen met de medewerkers en ik schuif regelmatig gezellig aan. Daarnaast doe ik vaak leuke dingen met bewoners, ook buiten het koken om. Samen een taartje eten, naar de kinderboerderij, een stukje wandelen of winkelen. Net wat de bewoner graag doet.’

Cindy vervolgt met een grote glimlach: ‘Een absoluut hoogtepunt was een bezoek aan de bekendste Nederlandse bakkerij, van patissier en presentator Robért van Beckhoven. Daar werden we rondgeleid en genoten we van heerlijke gebakjes.’

Cindy Toelen - kok met bewoners

Wat maakt het werken in de Herbergier voor jou bijzonder?

‘De bewoners zijn zulke lieve mensen. Ze zijn heel eerlijk en zeggen wat ze vinden. Ik geniet ervan om samen te eten en om reacties te ontvangen zoals: ‘Oh, wat heb ik lekker gegeten zeg.’ of ‘Het was weer heerlijk, Cindy!’

Daarnaast zijn de verantwoordelijke zorgondernemers, Erik Bunschoten en Marion Jansen, hele hartelijke mensen. Je ziet de passie die ze uitstralen en het is echt fijn om voor hen te werken. Ik ben in een warm bad terechtgekomen.’

Op welke manier creëer je een thuisgevoel?

‘Ik probeer de bewoners bij het koken te betrekken. Met de één bak ik koekjes en de andere bewoner neem ik mee met boodschappen doen. Ik wil bijdragen aan het thuisgevoel van de bewoners en vind het fijn om meer over ze te weten te komen. Ik vraag hen waar ze vandaan komen en wat ze vroeger thuis aten. Zo creëer je echt een band. We hebben bijvoorbeeld een bewoonster die vroeger veel taarten en cakes bakte. Ze is nog heel zelfstandig en kan alle recepten probleemloos zelf lezen. We stappen regelmatig samen op de fiets om ingrediënten te halen voor onze baksels en gaan vervolgens aan de slag in de keuken. Dat blijft een feestje om te doen!

Ondanks hun geheugenproblemen kunnen de bewoners hun leven zo gewoon mogelijk voortzetten. Ieder op zijn of haar eigen manier. Geregeld schuiven er familieleden van de bewoners aan bij het eten. Iedereen is welkom. Ik vind het mooi om te zien dat dit zo kan’, vertelt Cindy glunderend.

Wat vind je het allerleukste om voor de bewoners klaar te maken?

‘Ik houd ervan om verschillende gerechten te bereiden en beweeg graag met de seizoenen mee. De Hollandse pot valt bij vrijwel alle bewoners in de smaak: een lekkere rode kool met gehaktbal of hachee. Maar ook een rijkgevulde pasta of nasi is bij velen favoriet. Het leukste vind ik om in te spelen op waar de bewoners naar vragen en hen vervolgens te zien genieten.’

Werken in een Herbergier? Goed nieuws!

Diverse Herbergiers door heel Nederland verwelkomen graag nieuwe collega’s. Bekijk alle actuele vacatures hier. 

Delen: