Herbergiers voelen zich gedragen tijdens corona-uitbraak

Schoonhoven corona
Uit de huizen

Het coronavirus heerste de afgelopen maanden helaas in een aantal Herbergiers. Zo kampten Herbergiers Assendelft, Emmen en Schoonhoven met grote aantallen besmette bewoners en personeel. Een pittige tijd voor de zorgondernemers, waarin ze gelukkig veel steun kregen van familie, medewerkers en collega-Herbergiers. Rianne van Herbergier Emmen: “Ik voelde mij gedragen. Medewerkers lieten vakanties schieten en familieleden doken massaal de keuken in.”

Door alle hulp hoefde er één persoon minder te worden ingeroosterd

Herbergier Assendelft was in oktober een van de eerste Herbergiers die te maken kreeg met corona. Zorgondernemer Fred vertelt: “Het waren stressvolle weken. We kampten opeens met grote gaten in het personeelsrooster en zijn zelf veel bijgesprongen in de dagelijkse zorg. De eerste die spontaan hun hulp aanbood, was Thomashuis Zaanse Akker. Dit Thomashuis ligt pal naast onze Herbergier en ze brachten een heerlijke Hollandse maaltijd langs.

Na een berichtje over deze lieve actie op Familienet ging het balletje rollen: “Drie weken lang werd er om de beurt voor ons gekookt. Je had hierdoor geen afwas en boodschappen etc. Hierdoor kon er dagelijks één persoon minder worden ingeroosterd. Dat zorgde voor veel verlichting.” Gelukkig zijn in Herbergier Assendelft vrijwel alle medewerkers en bewoners inmiddels hersteld.

Thomashuis Zaanse Akker kookt voor Herbergier Assendelft

Thomashuis De Zaanse Akker kookt Hollandse kost voor de bewoners van Herbergier Assendelft.

“We moesten zelfs maaltijden invriezen”

Ook in Herbergier Emmen glipte corona toch binnen, ondanks alle zorgvuldige maatregelen. De personeelsbezetting werd tijdelijk flink uitgedund. Medewerkers lieten daarom vakanties schieten en er werden zonder morren extra diensten gedraaid, vertelt Rianne. Ook hier zorgden familieleden iedere avond voor een gezonde maaltijd. “Een familie die te ver weg woonde om het eten langs te brengen, liet een cateringbedrijf een overheerlijke maaltijd bezorgen. Op een gegeven moment waren er zelfs maaltijden teveel, die hebben we ingevroren. Dit is kenmerkend voor De Herbergier: je doet het echt samen.”

“Wat is het mooi dat we deel uitmaken van een betrokken leefgemeenschap”

In Herbergier Schoonhoven zijn na 19 maanden de beschermingsmiddelen net opgeborgen, wanneer ze alsnog worden getroffen. Zorgondernemer Jan-Rob: “Het was een enorme uitbraak. Een groot gedeelte van het personeel was besmet, maar gelukkig was niet iedereen ziek. We hebben zelf gewoon door kunnen werken en lagen ‘s avonds vroeg op bed.”

Veertien van de zestien bewoners testten positief. Jan-Rob: “Het ziektebeeld varieerde: een aantal bewoners was behoorlijk ziek, een aantal was hangerig en een aantal had geen noemenswaardige klachten.” De zorgondernemer ervaart de steun die hij heeft ontvangen als hartverwarmend. Een aantal familieleden van bewoners heeft een achtergrond in de zorg. Deze familieleden gaven aan dat bij hen op het werk positief geteste medewerkers zonder of met milde klachten wel werden ingezet. Dat advies hebben we getoetst bij de GGD en gelukkig waren medewerkers bereid om te komen werken.

Bewoners Herbergier Schoonhoven tijdens corona-uitbraak

Overladen met oliebollen, bloemen en kaartjes

Alle collega-ondernemers uit het lerend netwerk sprongen in de auto om eten langs te brengen. Zelfs de middenstand van Schoonhoven droeg zijn steentje bij. De slager, bakker en kaasboer: allemaal boden ze aan om de boodschappen te bezorgen. Jan-Rob en Ingrid zijn dankbaar voor alle steun van familie. "Dagelijks werden wij voorzien van oliebollen, pannenkoeken, lekkers, bloemen en veel kaartjes met steunbetuigingen. Daarnaast is er gekookt door onze collega’s van Thomashuis Schoonhoven en heeft een familielid aangeboden een traiteur te laten koken."

Na 3,5 week werd Herbergier Schoonhoven schoon verklaard en werd de quarantaine opgeheven. “Inmiddels pakken we de draad weer op. Het was zwaar. Maar we hebben ook ervaren hoe mooi het is om deel uit te maken van een betrokken leefgemeenschap!” Herbergier Emmen, Assendelft en Schoonhoven willen hierbij iedereen ontzettend bedanken voor alle steun!

Delen: