Maak kennis met Herbergier Almelo

Zorgondernemerschap

Foto: Impressie van de toekomstige Herbergier Almelo.

Hoera, er komt een nieuwe Herbergier bij. De 45ste Herbergier van Nederland wordt in Almelo geopend. De voormalige Acaciaschool wordt omgetoverd tot een warm thuis voor 16 mensen met dementie. Daarmee is het iconische pand gered van de sloophamer en krijgt het een maatschappelijke herbestemming. Naar verwachting start de verbouwing in de loop van 2021.

De Acaciaschool is sinds 2004 in handen van woonstichting Beter Wonen. Het pand, dat al een aantal jaar leegstaat, is gevestigd in het hart van Almelo. De gemeente Almelo is enthousiast over de nieuwe bestemming voor het historische schoolgebouw. “Ik ben blij dat dit icoon weer een meerwaarde krijgt in de wijk”, vertelt burgemeester Arjen Gerritsen aan de Stentor.

Van leslokaal naar warm thuis

Het samenwerkingsverband met Beter Wonen is recent getekend. Naar verwachting wordt het schoolgebouw in de loop van 2021 verbouwd. De buitenkant bewaart zijn historische charme. “Maar binnen wordt het gebouw gestript om van de leslokalen duurzame woonruimtes te maken”, vertelt Rutger Brunink van Beter Wonen.  

De toekomstige Herbergier speelt in op de vergrijzing de komende jaren in Almelo en verbetert daarmee de leefbaarheid van de wijk. “Mooi dat er zo’n toekomstbestendig en duurzaam project van de grond gaat komen op deze belangrijke plek”, vertelt burgemeester Gerritsen aan de Stentor. Net als elke andere Herbergier, gaat Herbergier Almelo mensen met geheugenproblemen een kleinschalig thuis bieden, waar ze hun leven verder kunnen leven, zelf keuzes kunnen maken en waardig oud worden. Doordat deze Herbergier net als elke andere Herbergier midden in de samenleving staat, zijn de bewoners verbonden met hun omgeving.

Thomashuis

Naast de Herbergier in de Acaciaschool, komt er ook een Thomashuis bij. Deze biedt een liefdevol en geborgen thuis aan 9 mensen met een verstandelijke beperking. Het Thomashuis wordt op de braakliggende grond achter de voormalige school ontwikkeld en wordt daarmee de 119e vestiging in Nederland.

Bouwplannen uitgewerkt

Momenteel worden de bouwplannen van de Herbergier en het Thomashuis verder uitgewerkt. Het doel is om in de loop van 2021 te starten met de bouwwerkzaamheden. 

Delen: