Maak kennis met Herbergier Nieuw-Vennep

nieuw vennep, margaretha's hoeve, herbergier, nieuwe locatie, monument
Vestigingen

Heuglijk nieuws: In (naar verwachting) 2019 zal er een nieuwe Herbergier geopend worden, gevestigd in een monumentale stolpboerderij in het Noord-Hollandse Nieuw-Vennep. Het samenwerkingscontract met eigenaar Stadsherstel Amsterdam is getekend en de verbouwing gaat naar verwachting van start in het 4e kwartaal dit jaar.

Inmiddels zijn er aan het pand ook zorgondernemers gekoppeld die we later zullen voorstellen. Voor nu willen we alvast een aantal foto’s laten zien gemaakt door Stadsherstel Amsterdam. En voor de liefhebbers hieronder ook een stukje geschiedenis van de boerderij met ernaast een bijzonder tbc-huisje in chaletstijl.

Maragretha’s hoeve is in 1880 gebouwd op de plek van haar afgebrande voorganger. In de Haarlemmermeer vestigden zich vanaf de drooglegging in 1852 boeren uit heel Nederland. Zij bouwden doorgaans boerderijen van het type uit hun streek van herkomst. De eerste eigenaar van de Margaretha's Hoeve, Melis Spaans, was afkomstig uit het West-Friese Oudendijk. De keuze voor de bouw van een stolpboerderij lag daarom voor de hand.

De huidige Margaretha’s hoeve is gebouwd in dezelfde stijl en op de oude fundering van haar voorganger. Aan de voorgevel kwam een rijkversierde uitbouw. Deze zijn kenmerkend voor de ontwikkelingen in de tweede helft van de 19e eeuw, toen wooncomfort en mode ook op het platteland belangrijker werden.

Wat Stadsherstel betreft wordt ook het zwaar vervallen tbc-huisje gerestaureerd zodat dit kan gaan fungeren als theehuisje voor de gasten. Het is de bedoeling is dat het tbc-huisje net als vroeger weer op haar draaischijf met de zon mee kan draaien zodat iedereen er van de frisse buitenlucht en de zon kan genieten.

Bron: stadsherstel.nl

Delen: