Muziek brengt vergeten herinneringen naar de oppervlakte

Herbergier Dussen Troubadour
Uit de huizen

Leo de Vlieger is inmiddels al zo’n dertig jaar troubadour. Zijn muzikale achtergrond startte in de rock en blues. Begin jaren ’90 werd hij door een kennis gevraagd om met zijn toenmalige band als troubadour op te treden op een feest. “Troubadour zijn is heel wat anders dan met een band op een podium staan. In het begin was dat best eng, want je loopt tussen de mensen en hebt heel direct contact met je publiek.” Maar al snel kwam hij erachter dat deze vorm van muziek maken een extra dimensie gaf aan zijn muzikale carrière. “Een troubadour is vooral een entertainer, en dat bleek ik heel erg leuk te vinden.”

Een bijzonder gewoon publiek

Via een artiestenbureau werd Leo gevraagd om in een zorginstelling in Waalwijk op te treden. “Die eerste keer dat ik voor mensen met dementie speelde was best spannend. Maar ik stond er versteld van dat de liedjes die ik zong meteen zoveel teweeg brachten,” vertelt Leo. “Ik speelde een keer voor een mevrouw op haar kamer, aan haar bed. Ze leek al erg ver weg. Toch bewoog na het refrein haar mond plots en zong ze een paar woorden mee. Dat is heel erg mooi om mee te mogen maken. Muziek maakt echt iets los bij mensen.”

Naast feesten en partijen treedt hij dan ook veel op voor ouderen. “Ik vind dat als troubadour ook het leukst om te doen,” vertelt hij, “want je doet deze mensen echt een plezier door te komen zingen. Na zo’n optreden ga ik altijd met een goed gevoel naar huis, want ik heb mensen zien opfleuren.”

Leo de Vlieger

Muziek uit jeugd is erg geliefd

Zo’n zeven jaar geleden kreeg Leo een telefoontje van Monique en Paul Sassen, zorgondernemers van Herbergier Dussen met de vraag of Leo een keer wilde komen spelen voor hun bewoners. “Leo past heel goed bij onze Herbergier," vertelt Paul. "Gewoon lekker dansen en meezingen, daar wordt een mens blij van. Leo is na al die jaren dat hij bij ons optreedt nog steeds een graag geziene gast.”

Sinds dat eerste telefoontje staat Leo iedere maand met zijn gitaar in de woonkamer van de Herbergier. Inmiddels kent hij de mensen in Dussen al goed, en houdt hij in zijn repertoire rekening met zijn publiek. “Een van de bewoonsters heeft vroeger in Frankrijk gewerkt. Speciaal voor haar speel ik vaak een Frans nummer, bijvoorbeeld ‘Vous permettez, monsieur’. Dan zingt ze mee en vertelt ze over hoe het was om vroeger als au pair in Frankrijk te wonen.”

Muziek uit je jeugd roept bij vrijwel iedereen een nostalgisch gevoel op. Ook mensen met dementie genieten ontzettend van muziek waar ze in hun jonge jaren naar luisterden. “Zo’n tien jaar geleden zong ik nog veel liedjes zoals ‘Daar bij die molen’ of “Daar bij de waterkant’,” vertelt Leo. “Maar inmiddels zie ik de muziekvoorkeuren bij mensen in bijvoorbeeld de Herbergier langzaam verschuiven van jaren ’40 en ’50 muziek, naar Rock & Roll; Elvis Presley meezingers en Beatles-hits.“

“Paul en Monique maken er altijd een feestje van”

“In veel reguliere woonvoorzieningen zie ik dat zorgverleners hun handen zo vol hebben, dat ze geen tijd kunnen maken om een bewoner aan de hand te nemen tijdens een optreden. Om even een dansje te maken of mee te zingen. Maar in de Herbergier maken Paul en Monique er altijd een feestje van. Ze betrekken hun gasten bij het optreden, en voor ik het weet staan er zes mensen op mijn muziek mee te dansen. Dat is echt geweldig, want je ziet hoe mensen opfleuren en hoe ze, ook nu nog, genieten van de muziek uit hun jeugd.”

Herbergier Dussen zoekt een nieuwe medewerker! Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging, een fijne werkplek, een baan waarin je jezelf kunt zijn en je kan ontwikkelen? Als Verzorgende IG maak je in onze Herbergier iedere dag weer het verschil voor onze bewoners. Heb je interesse en wil je meer weten? We horen graag van je! info@dussen.herbergier.nl

Ben je benieuwd naar Leo de Vliegers repertoire? Je leest meer op zijn website: www.troubadourleodevlieger.nl

Delen: