Opening Herbergier Scherpenzeel: Bewoners voelen zich thuis

Zorgondernemerschap
Laura van Elst

In coronatijd een Herbergier openen. Zorgondernemers Janco en Wilma Blonk deden het maar mooi. Begin juni openden zij de deuren van Herbergier Scherpenzeel voor 17 bewoners met dementie. Ze kijken terug op 6 bijzondere eerste weken. “De bewoners hadden het gelijk gezellig met elkaar.”

Wilma en Janco hebben al vanaf jonge leeftijd een passie voor de ouderenzorg. Wilma werkte jarenlang in de ouderenzorg en thuiszorg en later als verpleegkundige in het ziekenhuis. Janco heeft een achtergrond als facilitair manager bij diverse zorgcentra. Via kennissen komen Janco en Wilma in aanraking met de Herbergier. Het echtpaar is gelijk enthousiast. “Deze liefdevolle manier van zorgen trok ons over de streep om Herbergier Scherpenzeel te starten.”

 

Na een grondige verbouwing en transformatie van hotel naar warm thuis voor mensen met dementie, opende Herbergier Scherpenzeel 2 juni de deuren.

Warm thuis

Doordat de Herbergier geen managementlagen kent, gaat alle tijd en aandacht naar de bewoners. “Dankzij het warme kleinschalige karakter hebben bewoners keuzevrijheid en zijn ze niet afhankelijk van personeelsroosters”, vertelt Wilma. “Daardoor is er ruimte voor spontaniteit en kunnen we inspelen op wat de bewoners écht nodig hebben: een warm thuis waar ze hun zo leven zo gewoon mogelijk kunnen verder leven.”

2 juni werd de zorgdroom van Janco en Wilma werkelijkheid. Ondanks de rompslomp die corona met zich meebracht, kijkt het echtpaar terug op een bijzondere opening en eerste weken. “We gingen met een klein clubje bewoners en medewerkers van start. Dat gaf een gevoel van saamhorigheid. Iedereen zette de schouders eronder. Daar zijn we ook dankbaar voor".


Binnenkort worden de eerste kippen verwelkomd. 

Gelijkwaardige relatie

Huis en haard verlaten is lastig, zeker als je dementie hebt. “Het kost tijd om te wennen. Maar ondertussen heeft iedereen zijn plekje gevonden. Bewoners genieten van de tuin, de geborgenheid en de nabijheid om altijd terug te kunnen vallen op ons team wanneer dat nodig is”, vertelt Wilma. De gefaseerde verhuizing van bewoners bracht ook een bijzondere dynamiek teweeg. “Bewoners die al eerder in de Herbergier woonden, vingen de nieuwe bewoners op. Ze toonden begrip voor elkaar en hielpen elkaar thuis voelen.” Inmiddels telt Herbergier Scherpenzeel nu 10 bewoners.

Wilma haalt een bewoonster aan die onlangs tegen haar zei dat ze het fijn vindt dat medewerkers iedereen respectvol en gelijkwaardig behandelen. “Bewoners voelen zich daardoor gewaardeerd en zien dat de medewerkers hart voor hen hebben.” Tussen de bewoners ontstaan ook mooie dingen. “Ze vinden het gezellig om samen te zijn: samen te sjoelen of een gesprekje te hebben over vroeger. Laatst zaten 6 bewoners in de woonkamer gezamenlijk de kerkdienst te kijken.” Maar tegelijkertijd heeft iedereen de mogelijkheid om zijn eigen ding te doen. “Een andere bewoonster vindt het juist heerlijk om in een hoekje van de tuin wat te lezen. Daar is elke bewoner helemaal vrij in.”


In de royale achteruin op het zuiden is het goed vertoeven.

Groot huishouden

De dagen verlopen gemoedelijk en op ieders eigen ritme. Sommige bewoners krijgen ontbijt op de kamer, anderen ontbijten met hun krantje aan de keukentafel. Vervolgens gaat iedereen zijn gang en treft men elkaar vanzelf weer in de gezellige woonkamer of in de tuin voor een kopje koffie of thee. Na de lunch nemen de meeste bewoners wat rust en na de middagthee of na het avondeten worden er gezamenlijke activiteiten ondernomen zoals een beweegspel, wandelen, spel, TV kijken of creativiteit.

‘Laatst had een bewoonster zin in patat. Nou dan regelen we dat’

In de grote tuin op het zuiden is het al snel lekker om te zitten. Zo kunnen de bewoners genieten van het mooie weer, iets lezen, samen gezellig kletsen of wat tuinieren. Binnenkort worden de eerste kippen verwelkomt. “Dan kan, wie wil, voor de kippen zorgen en eieren rapen.” Wilma vertelt dat het leven zoals in een groot huishouden verloopt. “Wie wilt draagt zijn steentje bij.” Zo helpt een bewoonster graag met het opvouwen van de was, terwijl andere bewoners willen meehelpen met het bereiden van de avondmaaltijd. Die wordt elke dag vers bereid. “Er wordt goed en lekker gegeten. We kijken waar de bewoners van houden en spelen daarop in”, aldus Janco. “Zo had een bewoonster laatst zin in patat. Nou dan regelen we dat!”


Wie wilt, draagt zijn steentje bij aan het avondeten. Wie liever in de tuin geniet, wandelt zo via de keuken naar buiten.

Familiebezoek  

Ook ten tijde van corona is de Herbergier een gastvrij thuis voor de bewoners en diens familie. Per bewoner mogen, inmiddels, meerdere familieleden op bezoek komen. “Daarbij volgen we uiteraard de richtlijnen: thuisblijven bij klachten, handen desinfecteren bij de ingang en 1,5 meter afstand houden van de bewoners en niet kussen en knuffelen.” Familieleden kunnen met hun geliefde in de woonkamer, tuin of het eigen appartement van de bewoner vertoeven of samen gaan wandelen.

‘Buurtbewoners zijn blij met de reuring in de Herbergier’

Herbergier Scherpenzeel ligt in het hart van het dorp. Janco en Wilma vertellen dat de buurt blij is met de nieuwe bestemming van De Witte Holevoet, het karakteristieke pand waarin de Herbergier is gevestigd. “We hebben al bloemen ontvangen en medio augustus krijgen de bewoners taart van de achterburen. Als de bewoners in de voortuin op het bankje zitten, zien ze buurtbewoners voorbijkomen. Zo kunnen ze contact maken met hen.”

Ruime appartementen beschikbaar

Momenteel heeft Herbergier Scherpenzeel nog enkele ruime appartementen vrij. Elk appartement heeft een eigen badkamer en wordt geheel volgens eigen smaak en met eigen meubilair van de bewoner ingericht. “Zo nemen ze het gevoel van thuis mee naar de Herbergier.”

Benieuwd naar de mogelijkheden? “Bel ons dan om in de Herbergier kennis te maken. Dan geven we je graag een rondleiding en tonen we de appartementen”, vertellen Janco en Wilma. Contact opnemen kan via 06 301 44 902. De website van Herbergier Scherpenzeel vind je hier >>.


"Als de bewoners in de voortuin op het bankje zitten, zien ze buurtbewoners voorbijkomen. Zo kunnen ze contact maken met hen.”

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!