10 jaar Herbergier: Bijzonder contact tussen jong en oud

Uit de huizen

‘Juffrouw Annie! Juffrouw Annie!’ De kinderen van basisschool de Vuurvogel verwelkomen Annie – gast van Herbergier Tilburg – als een ware popster zodra ze de school weer eens vereerd met een bezoekje. En zo gaat dat elke keer. Lees hier een verhaal over het bijzondere contact tussen jong en oud van ondernemers Patrick en Marie-Hélène de Kort.

'Ze kruipen bij onze gasten op schoot. Die vinden dat prachtig'

Kleine kinderen en mensen met geheugenproblemen met elkaar in contact brengen; daar heb je niet alleen een Herbergier voor nodig die een beetje ‘out-of-the-box’ durft te denken, maar ook moedige leraren die het belang ervan inzien. “Niet alle risico’s willen uitsluiten”, vertellen zorgondernemers Patrick en Marie-Hélène over het contact tussen hun Herbergier en de basisschool even verderop. “En je nek durven uitsteken. Dan kan er veel moois gebeuren.”

Op schoot

Sinds enige jaren worden er over en weer bezoekjes gebracht en leuke dingen met elkaar ondernomen. Zo hebben de kinderen een stukje grond bij de Herbergier tot hun beschikking waar ze aan de gang kunnen met bloemen en plantjes. “Maar ze komen hier natuurlijk ook gewoon binnen”, vertelt Patrick. “Ze doen spelletjes, lezen wat voor en kruipen bij onze gasten op schoot. Die vinden dat prachtig.”

kinderen in Herbergier Tilburg

Andersom worden de gasten van de Tilburgse Herbergier steevast uitgenodigd voor o.a. optredens en musicals op school. Eén van de bewoners was vroeger lerares/schoolhoofd en schiet steeds weer in haar rol als er kinderen in de buurt zijn. “En die gaan daar op hun beurt dan weer helemaal in mee”, zegt Marie-Hélène met een glimlach. “Als Annie het schoolplein opkomt wordt ze onthaald als Michael Jackson. Ze zijn ontzettend dol op haar.”

Onbevangen

Kinderen en mensen met dementie; in Tilburg -en ook in andere Herbergiers in Nederland- gaat het prima samen. “Kinderen zijn onbevangen”, vertelt Patrick. “Dat impulsieve reageren, dat is volgens mij waar de klik met onze bewoners zit. Ze zijn niet bevooroordeeld en treden op een hele natuurlijk wijze in contact.”

De Herbergier van Patrick en Marie-Hélène –van start gegaan in 2012 en gevestigd in een voormalige Montessorischool- deelt een binnenplaats met het naastgelegen kinderdagverblijf. Gasten genieten van de spelende kinderen, en de kinderen geven graag even een handje aan de gasten. Echter, het stalen hek dat beide locaties van elkaar scheidt is wat betreft de zorgondernemers aan vernieuwing toe.

De Herbergier op bezoek bij de basisschool

Ontmoetingshek

“Je hebt zoiets als ‘social fences”, vertelt Patrick. “Er is al een gemeentelijke subsidie toegezegd om het mogelijk te maken zo’n ontmoetingshek te realiseren. Met aan beide kanten zitplaatsen en een wat fleurigere aanblik. Perfect dus voor zowel de kinderen als onze gasten om elkaar op een leuke en ontspannen manier te ontmoeten. Iets om naar uit te kijken!” 

Meer weten over deze Herbergier: www.herbergier.nl/tilburg. Bekijk onze Herbergier-promofilm met daarin o.a. Patrick & Marie-Hélène hierMeer weten over het hek? Lees dan dit AD-artikel uit november 2016.

Bekijk hier een filmpje uit Herbergier Tilburg:

*Dit verhaal is onderdeel van een reeks die we delen in de week rond Wereld Alzheimer Dag, donderdag 21 september 2017. Met deze verhalen staan we stil bij het 10-jarig jubileum van de Herbergier en zoeken we naar de betekenis die een Herbergier heeft; niet alleen voor onze bewoners/gasten, maar ook voor de omgeving om hen heen.

Delen: