Afscheidsinterview: 'Het was een serie aan hoogtepunten'

Zorgondernemerschap
Laura van Elst

Foto: Wilma en Martien tijdens hun 5-jarig jubileum in 2018.

Na een prachtig afscheidsfeest en de sleuteloverdracht hebben Wilma de Ru en Martien Groenevelt 1 oktober officieel het stokje overgedragen aan opvolgers Mark Beijloos en Patricia Burgmeijer. “Loslaten valt niet mee en we gaan het zeker missen. Maar we hebben er een bijzonder prettig gevoel bij onze opvolgers.” 

Na jarenlang in het management en bestuur in de reguliere zorg te werken, is Wilma de bureaucratie beu. “Ik wilde de zorg en het welzijn voor de mens centraal zetten, niet de organisatie.” Na een informatiebijeenkomst en rondleiding in Herbergier Grathem is het voor Wilma en Martien duidelijk. “Dit wilden wij ook opzetten.”

Nieuwe Herbergier in Zoetermeer

Het zorgavontuur begint in 2010 wanneer Wilma en Martien zich aanmelden voor het zorgondernemerschap en het selectietraject doorlopen. Een nieuwbouwproject in Zoetermeer wordt ter sprake gebracht. “Zoetermeer? Daar wilden we niet dood gevonden worden”, reageert het stel. Maar na het bekijken van de bouwtekeningen en omgeving zijn Wilma en Martien om.

“Zoetermeer? Daar wilden we niet dood gevonden worden”

Na een lange bouwperiode is het eindelijk zover op 18 april 2013 en worden de eerste bewoners verwelkomd. “Binnen veertien dagen hadden we zestien bewoners in huis”, blikt het stel terug.

Herbergier Zoetermeer

Verademing

Wilma en Martien hebben Herbergier Zoetermeer vanaf de grond opgebouwd. “Het waren intensieve, maar fantastische jaren. We hebben genoten van wat je kan bereiken in de zorg en hoe mensen ondanks hun ziekte toch nog kunnen genieten. Dat is waar we het voor hebben gedaan”, vertelt Martien. “Het was een verademing”, vult Wilma aan.

De afgelopen tijd heeft het stel veel teruggeblikt naar de afgelopen 7,5 jaar. “Het was een serie aan hoogtepunten.” Van de opening, BBQ’en, thema avonden met familie en boottochten tot bezoekjes aan de sportschool, bierbrouwerij, het zwembad, musea of uiteten in het Kurhuis. “We hebben veel plezier beleefd”, zegt Wilma. “Het bewonersconcert was voor mij zeer speciaal. In een uitverkocht theater zongen bewoners met hun buddy aan hun zijde. Die middag zijn er veel tranen gevloeid.”


Wilma en haar zus tijdens een clownsact in de Herbergier.

 

Maar ook het verblijf van Wilma’s vader in de Herbergier was bijzonder. “Hij heeft hier tot zijn overlijden nog een paar mooie jaren beleefd. Het is prachtig om er voor je vader en schoonvader te kunnen zijn”, vertelt Martien.

Waardig leven, waardig sterven

De grote betrokkenheid die het Herbergier-ondernemerschap met zich meebrengt, maakt het begeleiden van de laatste levensfase van bewoners extra bijzonder. ”Onze essentie is waardig leven, waardig sterven. Met alle daarbij behorende mogelijkheden om dat naar wens van bewoner en familie in te vullen. Het is dankbaar en waardevol om er voor hen in die periode te zijn.

De afscheidsceremonies blijven voor het stel indrukwekkend. ‘Bewoners gaan absoluut niet anoniem weg. Ze zijn via de voordeur binnen gekomen en vertrekken ook weer via de voordeur tijdens een uitgeleide met bewoners en familie.”  

Mensen verbinden

Net als elke andere Herbergier, is Herbergier Zoetermeer een bruisende ontmoetingsplek die mensen met elkaar verbindt. “Want mensen met dementie horen in de samenleving thuis.” Dat bracht prachtige samenwerkingen teweeg. Zo heeft het stel meegeholpen een rondleiding voor mensen met dementie op te zetten in het Mauritshuis.

“Mensen met dementie horen in de samenleving thuis”

“Maar ook dichter bij huis ontstonden er bijzondere contacten met de lokale wijkboomgaard, het Thomashuis en de kinderdagopvang”, vertelt Wilma. “Iedere drie weken gingen wij naar de kinderdagopvang. Die interactie tussen jong en oud is zo puur. En tijdens de kersperiode werden de bewoners uitgenodigd om te kijken hoe de kinderen kerst vierden. Dat is toch in de maatschappij staan?”


"Loslaten valt niet mee, maar we hebben een bijzonder prettig gevoel bij onze opvolgers", aldus Wilma en Martien.

Met pensioen

Na 7,5 jaar zit de taak van Wilma en Martien erop en gaan ze van hun pensioen genieten. De afscheidsreceptie is coronaproof in tweeën gesplitst. Met bewoners en familie werd er genoten van een optreden van Wieteke van Dort. Medewerkers voerden voor de afzwaaiende ondernemers een sketch op. “Een parodie over de meest zotte dingen die we hebben gedaan en uitvergrote karaktertrekjes”, lachen Wilma en Martien. “Daarna hebben we van hen een symbolische sleutel gekregen ter nagedachtenis aan onze tijd in de Herbergier.”

Het stel kijkt dankbaar terug op hun tijd in de Herbergier en de verbinding met collega-Herbergiers. “Het heeft tot mooie vriendschappen geleid.”  In hun opvolgers hebben ze alle vertrouwen. “Het zegt genoeg dat medewerkers en familie zo makkelijk met hen omgaan. Wij laten het voldaan en met een gerust hart achter aan Mark en Patricia.” Dankzij gulle gevers en een verdubbeling daarvan door Martien en Wilma is er een mooi afscheidscadeau aan de Herbergier gegeven: een Qwiek.up. “Een handzame beamer op wieltjes. Deze wordt dagelijks ingezet tijdens de dagelijkse zorg en interne activiteiten. Een mooie aanwinst voor het welzijn van de bewoners van Herbergier Zoetermeer.”


Mark en Patricia in de tuin van Herbergier Zoetermeer.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!