Herbergier Tiel in nieuwe handen: 'Lang gekoesterde wens'

Zorgondernemerschap

Vorig jaar gingen René en Judith Staakman nietsvermoedend op zoek naar een liefdevol thuis voor Judiths vader. Wat ze niet hadden kunnen bedenken, was dat het zou resulteren in hun eigen verhuizing naar de Herbergier. Vandaag - 1 maart - nemen zij het stokje van Ferdinand en Sylvia Wiepking over als ondernemers van Herbergier Tiel.

Het avontuur begon in maart 2020 vanuit een zorgbehoefte. “We zochten een fijne woonplek voor mijn vader, die Alzheimer heeft. Eerder had mijn moeder vanwege haar vasculaire dementie in het verpleeghuis gewoond. Door die ervaring wilden we verder kijken dan de reguliere zorg. In Herbergier Zoetermeer viel direct de vrijheid, focus op welzijn, aandacht, rust en gezelligheid op”, vertelt Judith.

Van registeraccount naar zorgondernemer

Wanneer het stel hoort dat Herbergier Zoetermeer op dat moment ter overname is, begint het bij René, die registeraccount is, te kriebelen. “Ik wilde al 10 jaar een kleinschalig zorginitiatief starten. Een maatschappelijke onderneming waarmee je echt iets kan betekenen voor een ander. De gedachte was er, maar de weg om dat te realiseren was nog niet gevonden”, aldus René.

herbergier tiel,

Na 10 jaar komt de lang gekoesterde wens van René uit.

Judith, die een fijne baan als verpleegkundig specialist in het ziekenhuis heeft, zet in eerste instantie haar vraagtekens achter een eigen Herbergier. “René miste de voldoening die ik wel uit mijn werk haalde. Hij was bij mijn moeder in het verpleeghuis altijd al behulpzaam, kende alle bewoners bij naam en wilde zó graag meer voor hen betekenen.” Nadat het echtpaar zich verder verdiept in de Herbergier, verdwijnen ook bij Judith de twijfels. “Het is een andere manier van leven die ons aantrekt: meer tijd samen, samen bouwen aan hetzelfde doel en verbinding maken met bewoners en de omgeving. Wij kijken naar de mens achter de dementie en passen de ondersteuning zoveel mogelijk aan op de levensgeschiedenis. Dankzij het kleinschalige karakter en de korte lijnen is een waardig leven mogelijk. We kunnen niet wachten om te beginnen.”

In stroomversnelling

Eind augustus werd het echtpaar voorgesteld aan Herbergier Tiel. “In eerste instantie was het vanwege de afstand een nee. Maar eenmaal op bezoek, waren we meteen verknocht.” De Randstad voor de Betuwe verruilen, was voor het stel niet moeilijk. "Tiel is gemoedelijk. De Herbergier ligt op 1 minuut lopen van het centrum, wat bewoners de ideale gelegenheid biedt om bijvoorbeeld een wandeling te maken, winkeltjes te bekijken of een bezoekje aan de bakker te brengen. Tegelijkertijd is de natuur rondom de Waal op 5 minuten afstand."

Familie en vrienden reageerden ook enthousiast op de plannen van René en Judith om de Randstad te verruilen voor Tiel. “Men zegt dat het op ons lijf is geschreven.” De afgelopen maanden gingen voor René en Judith in een stroomversnelling. Eind januari zijn ze verhuisd naar hun privéwoning in Herbergier Tiel. In februari werden ze door de toenmalig ondernemers Ferdinand en Sylvia Wiepking ingewerkt voor een zachte landing. “We krijgen er steeds meer zin in en zijn er echt naar toe gegroeid. Dit is de kroon op onze carrière.” En als kers op de taart? “Als er een kamer beschikbaar komt in Herbergier Tiel, nemen we onze vader mee. Hoe mooi is het dat we hem het laatste deel van zijn leven bij ons hebben?”

Wil je net als René en Judith bouwen aan de kleinschalige dementiezorg? Meld je dan aan voor ons webinar Herbergier-ondernemerschap op 23 maart en leer meer over de voordelen van het starten van je eigen Herbergier.

Delen: