Ondernemers Herbergier Heythuysen zoeken opvolgers

Zorgondernemerschap
Laura van Elst

Niks moet, alles mag. Dat is het motto in Herbergier Heythuysen. De afgelopen 7 jaar hebben Wim Klaessen en Carla Posthumus hun Herbergier met veel passie opgebouwd tot liefdevol thuis voor mensen met dementie. “Waardigheid en keuzevrijheid sijpelen overal door.” Maar volgend jaar gaat het echtpaar met pensioen. De zoektocht naar hun opvolgers is geopend. Word jij de nieuwe zorgondernemer van dit Limburgse pareltje?

Ga met Wim en Carla in gesprek op 23 maart tijdens ons webinar Herbergier-ondernemerschap. Aanmelden kan hier >>.

Wim werkt al vanaf zijn 19e in de zorg. Onder meer als verpleegkundige, anesthesieassistent en later als leidinggevende onder de raad van bestuur. Carla werkt als verpleegkundige in de geriatrie. Tijdens hun zoektocht naar een wooninitiatief voor Wims zoon worden ze getipt op het Thomashuis, een kleinschalige woonvoorziening voor mensen met een verstandelijke beperking. 

Het roer omgegooid

Op dat moment is Wim op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het koppel meldt zich aan voor het opzetten van een eigen Thomashuis, onder de vlag van een franchiseformule. “Maar in het selectietraject hoorden we dat we een ideaal Herbergierkoppel waren.” De Herbergier? “We hadden geen idee”, reageert Wim olijk.  “Carla wilde wat anders en was met een Herbergier bang dat ze weer hetzelfde werk zou doen als voorheen.”

“Door de back up vanuit de franchiseformule is het een ideale kans”

Maar uit nieuwgierigheid onderzoeken ze toch de Herbergierformule. Een bezoekje aan Herbergier Grathem volgt. “Carla was meteen verkocht door de visie. Ik bezag het vooral als een mooie uitdaging om een eigen onderneming te leiden waarmee je impact maakt en randvoorwaarden creëert voor de bewoners. Dankzij de back up vanuit de franchiseformule vonden wij het een ideale kans.”

Van basisschool naar warm thuis

In 2014 was het zover en werd de voormalige bassischool de Beukenhof nieuw leven ingeblazen als thuis voor haar 16 bewoners. “Zowel de opstartperiode als de jaren die volgden zijn één mooie ervaring.” De Herbergier van Wim en Carla staat midden in het pittoreske Limburgse dorp Heythuysen (nabij Weert en Roermond). “We kunnen volop deelnemen aan het dorpsleven. Maar tegelijkertijd is de natuur en het water ook op steenworp afstand.” De jaarlijkse vlooienmarkten, kermis, carnaval en rolstoeltocht zijn gezellige momenten waar de Herbergier maar al te graag van de partij is.

Impact op welzijn

Niks moet, alles mag. Dat is inmiddels al 7 jaar het motto van Wim en Carla. Het ‘moet’ vooral een prettig thuis zijn waar de bewoner het naar zijn zin heeft. “Waar iemand zijn leven waardig kan leiden en afronden.” Keuzevrijheid voor de bewoner sijpelt in alles door. Bewoners bepalen hun eigen ritme en leven hun leven zoveel mogelijk verder zoals ze gewend zijn. “We kijken per persoon naar de best mogelijke oplossing en sluiten aan op iemands levensgeschiedenis. En als een bewoner moeite heeft met kiezen, begeleiden we daarbij.” Dankzij het open karakter van de Herbergier, lukt het Wim en Carla om medicatie te minimaliseren.

“Je bent regisseur van je eigen tijd”

Met name het open deuren-beleid en de regelarme zorg maken het runnen van een eigen Herbergier zo leuk. “Elke dag zien we de ongelooflijke impact die de open deuren hebben op het welzijn van onze bewoners. En doordat er veel minder bureaucratie is, kunnen onze medewerkers alle aandacht en tijd in onze bewoners steken.” Wat volop kansen creëert voor uitstapjes. Van de jaarlijkse pakjesmiddag met Sinterklaas en muziekoptredens tot uitstapjes naar musea en van varen op de Maas tot een bewoonster die bij Wim achter op de motor ging. “Mensen genieten daar intens van. We hebben samen veel mooie momenten beleefd.”


De sfeer onder de bewoners is gemoedelijk. "Er zijn ook mooie vriendschappen ontstaan."

 

Regie voor de bewoner én de ondernemer

Het leiden van een eigen Herbergier en de waardering van familie en bewoners, geeft Wim en Carla veel voldoening. “Met bewoners en familie van het eerste uur hebben we een hechte band. Een van de mooiste dingen aan een Herbergier is dat zowel de bewoner als de ondernemer regie heeft.” Wim vertelt dat zijn vorige baan veel spanning bracht. “Ik vind het Herbergier-ondernemerschap een stuk relaxter. Er zijn geen actielijsten die op een stipte tijd af moeten. Als iemand belt of een bewoner moet ergens naartoe, dan kan ik mijn werkzaamheden opzijschuiven. Dat is het grote voordeel: je bepaalt je eigen agenda.”

Daarnaast vindt het echtpaar de variëteit mooi die het ondernemerschap brengt. “Wij zijn de tuinman, de directeur, personeelsfunctionaris en veel meer.” Wim vergelijkt het met het runnen van een hotel. “Je onderneemt, je zorgt voor een leuke inrichting, goed personeel, een fijn leefklimaat, gezonde menukaart en je organiseert uitstapjes. Dat uit de grond stampen, vind ik fantastisch.” Het klinkt bijna als een utopie. “Uiteraard hebben we ook uitdagingen. Maar dat is altijd van korte duur.”

Kroon op carrière

De afgelopen 7 jaar heeft het echtpaar veel meegemaakt. “Het was uniek om als partners samen te werken. Carla en ik hebben onze eigen rol, maar liggen op één lijn qua visie. We vullen elkaar aan en hebben van elkaar geleerd. Het heeft ons wijzer gemaakt.” Wim en Carla hebben Herbergier Heythuysen met veel passie opgebouwd tot liefdevol thuis. Het is daarmee de kroon op hun carrière.

“Onze opvolgers stappen op een rijdende trein”

Volgend jaar gaat het stel met pensioen. De zoektocht naar hun opvolgers is geopend. “Onze opvolgers stappen op een rijdende trein, maar zijn vrij om hun eigen draai aan de Herbergiervisie te geven. Het belangrijkste aan onze opvolgers is dat ze altijd voor ogen houden dat het om het welzijn van de bewoners draait”, vertellen Wim en Carla.

Maak kennis tijdens het webinar 23 maart

Ben jij BIG-geregistreerd verpleegkundige en wil jij ook het welzijn van de bewoner centraal zetten? En ben jij met je levenspartner toe aan een betekenisvolle uitdaging waarbij je bouwt aan de dementiezorg? Meld je dan aan voor ons webinar op 23 maart 2021. Tijdens deze onlinebijeenkomst kan je al je vragen stellen aan Wim en Carla, delen zij nog meer ervaringen en vertelt Herbergier-coach Toon de voordelen van franchise in de zorg.

Meer informatie over de visie, pand, omgeving en de privéwoning van de ondernemers? Kijk dan hier verder >>.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!