Ruime appartementen vrij in Herbergier de Ehze

Wonen
Laura van Elst

Op de grens van de Achterhoek, de Veluwe en Salland vind je Herbergier de Ehze, een gezellig landhuis omringd door de natuur in Almen. Daar bieden Henk Boelen en Martin Lijtsman 16 bewoners met geheugenproblemen een warm thuis. “Ons doel is duidelijk: pluk de dag en geniet”, vertellen de zorgondernemers. “Zo was het voor mama een thuis waar wij met veel plezier kwamen”, reageert zoon Gerard. Ontdek hier de ervaringen en de appartementen die beschikbaar zijn.

Juist in deze tijd staat Herbergier de Ehze klaar voor wie op zoek is naar een warm thuis voor een dierbare. Zorgen zoals je het voor je eigen vader of moeder zou doen. Dat is de visie van Henk en Martin, die worden ondersteund door een sympathiek team zorgprofessionals. “Levenservaring en persoonlijke interesses zijn leidend voor de activiteiten van de bewoners”, vertellen Henk en Martin. “In De Ehze werd mijn moeder benaderd als mens: liefdevol en met aandacht voor haar eigenzinnigheid, waar ze van de zorg en gastvrijheid mocht genieten”, vertelt dochter Marijke.  

'"We proberen zoveel mogelijk de normale, dagelijkse dingen te doen."

Gastvrij thuis

Goed eten en gastvrijheid, daar houden ze in Herbergier de Ehze van. Elke middag wordt er genoten van het ‘wereldberoemde’ borrelhapje om vijf uur. “Mama was minder van het wijntje, des te meer van de bessen met jus. Dus dat werd toegevoegd aan het borrelpalet van het huis. Voor hen zo gewoon, voor ons zo bijzonder”, vertelt zoon Gerard. ’s Avonds tovert een professionele kok een verse en smakelijke maaltijd op tafel. “Ook wij als familie waren altijd welkom. Hoogtepunt was het kerstdiner”, vertelt dochter Marijke. “Door de ruimte die er was om haar vriend, vriendinnen en familie regelmatig te blijven zien, de liefdevolle zorg en de prachtige plek, voelde mijn moeder zich thuis en heeft zij nog een mooie tijd gehad”, vertelt een ander familielid.

In De Ehze gebeurt van alles overdag. “We proberen zoveel mogelijk de normale, dagelijkse dingen te doen.” Naast het wandelen, fietsen, winkelbezoek of een terrasje pakken wordt er doordeweeks aandacht besteed aan creatieve activiteiten (dinsdag), dans en muziek (donderdag) en gymnastiek (vrijdag). In het weekend wordt er om de twee weken genoten van een muzikaal optreden in de Herbergier. Maar daarnaast wordt er ook af en toe helemaal niks gedaan. “Zowel bij onze moeder als onze stiefvader hebben we gezien dat er rust kwam toen ze in de Ehze gingen wonen. De combinatie van rust en regelmaat en flexibiliteit maakt Herbergier de Ehze bijzonder. We hadden ons geen betere verzorging kunnen wensen”, vertelt dochter Fransje.

De maaltijden zijn een dagelijks hoogtepunt.

Ontzorgd

Dochter Laura is dankbaar dat haar vader tot het laatste moment maximale vrijheid kreeg. “Hij heeft in de Ehze nooit het gevoel gehad betutteld te worden en werd altijd vanuit een respectvolle houding bejegend. Dit was voor mij als dochter belangrijker dan wat dan ook.” Ze vertelt dat haar vader een honingliefhebber was en dat hij vele potten heeft verorberd gedurende de jaren van zijn verblijf. “Er stond altijd een pot voor hem klaar.” Ze vervolgt: “Men heeft hem altijd in alle mogelijke gebieden maximale vrijheid gegeven. Wij hebben meerdere malen tegen elkaar uitgesproken hoe blij wij waren dat hij nou juist dáár zijn laatste dagen mocht doorbrengen. Wij hebben ons ontzorgd gevoeld en hebben juist daardoor weer kunnen genieten van mijn vader.”

Zoon Gerard vertelt dat zijn moeder ervan hield om er verzorgd en opgemaakt uit te zien. “En dat is altijd zo gebleven. Respectvol, op maat, liefdevol, zorgzaam en begripvol voor mama en voor ons als kinderen. En daar is de Ehze groots in: het leven van mama ging gewoon door, zoals zij het gewend was. En wij hebben er die jaren van mogen meegenieten. Het pand, de tuin, de natuur maakt het fantastisch wonen, maar het gaat uiteindelijk om de medewerkers die dat thuisgevoel realiseren.”

"Mama hield van borrelen. In de Herbergier ging het leven van mama verder", vertelt zoon Gerard.

Vraag een kennismakingsgesprek aan

De beschikbare woonvertrekken in Herbergier de Ehze zijn stuk voor stuk uniek en zijn voorzien van een ruime woonkamer, slaapkamer en badkamer. Deze kamers zijn ook geschikt voor echtparen, waarvan de partner eventueel geen ondersteuning nodig heeft of alleen maar lichamelijke verzorging behoeft.

Benieuwd naar deze waardige manier van leven? Neem dan contact op met Henk Boelen voor meer informatie op 0575 – 431 169 en bekijk hier de website >>  van Herbergier de Ehze in Almen.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!