Video: Wandel mee door Herbergier Scherpenzeel

Wonen
Laura van Elst

Janco en Wilma Blonk openden begin juni de deuren van Herbergier Scherpenzeel. In deze video wandel je met hen mee door hun warme thuis en ontmoet je enkele bewoners en hun familie. "Het eten en de zorg zijn goed, maar verder laten ze je helemaal vrij. Zolang je dingen zelf kan, wil je dat ook zelf doen", vertelt meneer Posthuma. 

Wandel mee door Herbergier Scherpenzeel

Warm thuis

 

Doordat de Herbergier geen managementlagen kent, gaat alle tijd en aandacht naar de bewoners. “Dankzij het warme kleinschalige karakter hebben bewoners keuzevrijheid en zijn ze niet afhankelijk van personeelsroosters”, vertelt Wilma. “Daardoor is er ruimte voor spontaniteit en kunnen we inspelen op wat de bewoners écht nodig hebben: een warm thuis waar ze hun zo leven zo gewoon mogelijk kunnen verder leven.”

2 juni werd de zorgdroom van Janco en Wilma werkelijkheid. Ondanks de rompslomp die corona met zich meebracht, kijkt het echtpaar terug op een bijzondere opening en eerste maanden. “We gingen met een klein clubje bewoners en medewerkers van start. Dat gaf een gevoel van saamhorigheid. Iedereen zette de schouders eronder. Daar zijn we ook dankbaar voor."

Binnenkort worden de eerste kippen verwelkomd. 

Gelijkwaardige relatie

Huis en haard verlaten is lastig, zeker als je dementie hebt. “Het kost tijd om te wennen. Maar ondertussen heeft iedereen zijn plekje gevonden. Bewoners genieten van de tuin, de geborgenheid en de nabijheid om altijd terug te kunnen vallen op ons team wanneer dat nodig is”, vertelt Wilma. Wilma haalt een bewoonster aan die onlangs tegen haar zei dat ze het fijn vindt dat medewerkers iedereen respectvol en gelijkwaardig behandelen. “Bewoners voelen zich daardoor gewaardeerd en zien dat de medewerkers hart voor hen hebben.” Tussen de bewoners ontstaan ook mooie dingen. “Ze vinden het gezellig om samen te zijn: samen te sjoelen of een gesprekje te hebben over vroeger. Laatst zaten 6 bewoners in de woonkamer gezamenlijk de kerkdienst te kijken.” Maar tegelijkertijd heeft iedereen de mogelijkheid om zijn eigen ding te doen. “Een andere bewoonster vindt het juist heerlijk om in een hoekje van de tuin wat te lezen. Daar is elke bewoner helemaal vrij in.”

In de royale achteruin op het zuiden is het goed vertoeven.

Groot huishouden

De dagen verlopen gemoedelijk en op ieders eigen ritme. Sommige bewoners krijgen ontbijt op de kamer, anderen ontbijten met hun krantje aan de keukentafel. Vervolgens gaat iedereen zijn gang en treft men elkaar vanzelf weer in de gezellige woonkamer of in de tuin voor een kopje koffie of thee. Na de lunch nemen de meeste bewoners wat rust en na de middagthee of na het avondeten worden er gezamenlijke activiteiten ondernomen zoals een beweegspel, wandelen, spel, TV kijken of creativiteit.

‘Laatst had een bewoonster zin in patat. Nou dan regelen we dat’

In de grote tuin op het zuiden is het al snel lekker om te zitten. Zo kunnen de bewoners genieten van het mooie weer, iets lezen, samen gezellig kletsen of wat tuinieren. Binnenkort worden de eerste kippen verwelkomt. “Dan kan, wie wil, voor de kippen zorgen en eieren rapen.” Wilma vertelt dat het leven zoals in een groot huishouden verloopt. “Wie wilt draagt zijn steentje bij.” Zo helpt een bewoonster graag met het opvouwen van de was, terwijl andere bewoners willen meehelpen met het bereiden van de avondmaaltijd. Die wordt elke dag vers bereid. “Er wordt goed en lekker gegeten. We kijken waar de bewoners van houden en spelen daarop in”, aldus Janco. “Zo had een bewoonster laatst zin in patat. Nou dan regelen we dat!”

Familiebezoek  

Ook ten tijde van corona is de Herbergier een gastvrij thuis voor de bewoners en diens familie. Per bewoner mogen, inmiddels, meerdere familieleden op bezoek komen. “Daarbij volgen we uiteraard de richtlijnen: thuisblijven bij klachten, handen desinfecteren bij de ingang en 1,5 meter afstand houden van de bewoners en niet kussen en knuffelen.” Familieleden kunnen met hun geliefde in de woonkamer, tuin of het eigen appartement van de bewoner vertoeven of samen gaan wandelen.

Ruime appartementen beschikbaar

Momenteel heeft Herbergier Scherpenzeel nog enkele ruime appartementen vrij. Elk appartement heeft een eigen badkamer en wordt geheel volgens eigen smaak en met eigen meubilair van de bewoner ingericht. “Zo nemen ze het gevoel van thuis mee naar de Herbergier.”

Benieuwd naar de mogelijkheden? “Bel ons dan om in de Herbergier kennis te maken. Dan geven we je graag een rondleiding en tonen we de appartementen”, vertellen Janco en Wilma. Contact opnemen kan via 06 301 44 902. De website van Herbergier Scherpenzeel vind je hier >>.

Delen:

Mis niks van de kleurrijke verhalen van de Herbergier

Schrijf u in voor de nieuwsbrief HerbergierVertelt!