Willeke Alberti verrast Herbergier Doetinchem met optreden

Uit de huizen

“Als er een clubje komt, waar ik niet bij wil horen. Mag ik dan bij jou?”, zingt Willeke Alberti in de woonkamer van Herbergier Doetinchem. “Ja hoor, dat mag wel”, reageert een bewoonster op de zangeres. Diverse nummers passeren de revue en bewoners, familieleden en medewerkers klappen, zingen of dansen vrolijk mee. “Dit was een dag met een gouden randje”, blikt Herbergiermedewerker Henriette van den Bovenkamp blij terug.

In aanloop naar de 92ste verjaardag van hun moeder, trekken twee dochters de stoute schoenen aan en vragen Willeke of ze zou willen zingen in Herbergier Doetinchem. “Die brief raakte Willeke en ze vond het heel bijzonder om te komen”, vertelt Henriette. Zorgondernemer Gerrie Wolf vertelt dat Willeke de dochters persoonlijk terugbelde.

Herbergier Doetinchem, Willeke Alberti, Willeke Alberti verpleeghuis, Willeke Alberti zorg, Willeke

Mystery guest

Dat maandag een bijzondere dag zou worden wist iedereen wel, maar niet wie nou die speciale gast zou zijn. Pas een paar dagen van tevoren werd de mystery guest bekendgemaakt. “Bij de bewoners heerste er een hoerastemming toen ze hoorden dat Willeke langskwam.”

Het feestje begon ’s ochtends om tien uur met een gezamenlijk ontbijt. Om elf uur was het tijd om de woonkamer te transformeren tot muziektempel. Bewoners werden in groepjes van vier in diverse kamers verdeeld en ondernamen in de tussentijd leuke activiteiten. Medewerkers liepen af en aan met koffie, thee en lekkers. ’s Middags was het zover en konden de bewoners eerste rang genieten van Willeke Alberti. “Het was een eigen en intiem huiskamerconcert”, vertelt Gerrie.

Herbergier Doetinchem, Willeke Alberti, Willeke Alberti verpleeghuis, Willeke Alberti zorg, Willeke

Naast haar eigen repetoire zong Willeke nummers van Claudia de Breij, Rita Hovink en Ramses Shaffy.

Luidkeels meezingen met Willeke 

De reactie van de bewoners en de mooie herinneringen zijn onbetaalbaar volgens Henriette en Gerrie. “Onvoorstelbaar wat muziek doet. Bewoners in een rolstoel die met de handen in de lucht zwaaiden, sommige bewoners deden een dansje. Bijzonder om de chemie tussen deze generatie en Willeke te zien”, vertelt Henriette

Voor de meeste bewoners was de zangeres geen onbekende. “In de Herbergier draaien we veel nummers van Willeke. Bewoners zongen dan ook luidkeels mee met nummers als Carolientje. Naast haar eigen repertoire zong Willeke muziek van The Blue Diamonds, Claudia de Breij, Rita Hovink en Ramses Shaffy. “Herkenbare meezingers voor iedereen. Gouwe ouwen.” Henriette hoorde bewoners nog een paar dagen na het optreden zeggen wat voor mooie dag het was.

Herbergier Doetinchem, Willeke Alberti, Willeke Alberti verpleeghuis, Willeke Alberti zorg, Willeke

Na afloop had Willeke alle tijd voor een praatje.

Grote indruk

Met dochter Norah van zorgonderneemster Gerrie had Willeke ook leuk contact. Samen praatten ze over Woezel en Pip. “Willeke vertelde dat ze Tante Perenboom was en vroeg haar op Woezel en Pip te passen terwijl ze aan het zingen was”, vertelt Henriette vrolijk. De kamer van een bewoonster was die dag opgepimpt tot artiestenverblijf. Na het muzikale feestje maakte Willeke foto’s, signeerde ze cd’s en gaf ze bewoners een hand of een aai. “En doordat de Herbergier zo kleinschalig en gemoedelijk is, liep Willeke overal rond en had ze tijd voor iedereen. Die interactie en verbinding tussen de bewoners, familieleden, medewerkers en Willeke te zien, gaf echt energie.”

Gerrie vertelt dat een familielid Willeke na afloop een bedankmail stuurde waarin stond hoe veel de familie heeft genoten. “En Willeke antwoordde terug! Wat een lieve vrouw.” Iedereen kijkt terug op een bijzondere dag. “Het heeft diepe indruk gemaakt”, vertelt Henriette tevreden.

Herbergier Doetinchem, Willeke Alberti, Willeke Alberti verpleeghuis, Willeke Alberti zorg, Willeke

Herbergier Doetinchem, Willeke Alberti, Willeke Alberti verpleeghuis, Willeke Alberti zorg, Willeke

Willeke met Gerrie en Norah.

Delen: