Video: Rondleiding door Herbergier Nieuw-Vennep

Vestigingen

Het is een zonnige dag wanneer de laatste puntjes op de i worden gezet van Herbergier Nieuw-Vennep. Met een strakblauwe lucht en bomen volop in de bloei is het een idyllisch plaatje. Gelegen in de bollenstreek en op steenworp afstand van het strand biedt dit monumentale pand sinds 9 mei een warm thuis aan 17 mensen met dementie. “Waarbij de bewoners hun leven zoveel mogelijk verder leven als in een groot huishouden”, vertellen zorgondernemers Rogier en Resi Vroegindeweij.

Waar zou ik mijn ouder met dementie willen laten wonen en hoe zou die zorg eruit moeten zien? Die vraag was voor het echtpaar Vroegindeweij het startschot van hun eigen Herbergier. Resi heeft jarenlange ervaring als verpleegkundige. Rogier heeft geruime tijd voor een zorgverzekeraar gewerkt. “We zagen veel punten die we nét iets anders wilden doen: kleinschaligheid, veel tijd en persoonlijke aandacht voor de mens achter de ziekte en genoeg ruimte om leuke dingen te ondernemen.”

 

Eigen leven leiden

Begin mei opende Herbergier Nieuw-Vennep de deuren voor de eerste bewoners. De historie van het monumentale pand is goed te zien in de zeventien lichte en ruime appartementen met badkamer. De oude, oorspronkelijke balken geven de vertrekken hun landelijke charme. “In de Herbergier kunnen bewoners zoveel mogelijk hun eigen leven blijven leiden. Dat gevoel van thuis kunnen zij meenemen door hun appartement met hun eigen meubilair in te richten”, vertelt Rogier.

‘Bewoners zijn niet gebonden aan medewerkersroosters’

Respect en keuzevrijheid is een groot goed in de Herbergier van Resi en Rogier. “Bewoners doen zoveel mogelijk zelf en op hun eigen tijd. Ze zijn daarbij niet gebonden aan medewerkersroosters. Gewoon zoals thuis, maar dan met 24/7 ondersteuning wanneer dat nodig is.” Doordat de zorgondernemers met hun kinderen naast de Herbergier wonen, zijn ze altijd bereikbaar en zijn de lijnen kort met de bewoners, familie en medewerkers.

Gastvrij thuis

De open keuken en woonkamer vormen het hart van de Herbergier. Daar kunnen bewoners ’s ochtends op hun gemak de krant lezen met een kopje koffie, ontbijten op hun eigen tijd, muziek maken, spelletjes spelen of bewegingsactiviteiten doen. Wie in zijn appartement een hobby wil uitoefenen of wil uitrusten kan dat ook op zijn gemak doen. Afgezien van de huidige corona-maatregelen, is bezoek normaliter altijd welkom. “Wij willen een gastvrij thuis zijn.”

‘We benutten zoveel mogelijk wat de omgeving ons te bieden heeft’

In de tuin kunnen bewoners en medewerkers genieten van het mooie weer, tuinieren of de konijnen en kippen verzorgen. In de voortuin staat een gerestaureerd TBC-huisje dat met de zon meedraait. Daar kunnen bewoners bijvoorbeeld vertoeven met een boekje of theedrinken.  

Herbergier Nieuw-Vennep, Nieuw-Vennep, dementiezorg Haarlemmermeer, dementiezorg Haarlem, dementiezorg Noord-Holland

In de tuin kunnen bewoners genieten van het mooie weer, tuinieren of de konijnen en kippen verzorgen.

Genieten van het strand of werken in de moestuin

Hoewel bewoners door de huidige coronamaatregelen niet zonder begeleiding naar buiten kunnen, is normaliter het open-deuren-beleid typerend aan de Herbergier. “Dat wil zeggen dat de deuren overdag niet op slot zitten en bewoners een ommetje kunnen maken. Mensen met dementie zijn volwaardige mensen in de maatschappij. Het is niet aan ons om ze op te sluiten”, vertellen de zorgondernemers. “Waar nodig begeleiden ze bij hun wandeling en hoe gezellig is het om samen een ommetje te maken!”

Naast de dagelijkse activiteiten willen Rogier en Resi regelmatig met de bewoners op stap gaan. “We proberen zoveel mogelijk te benutten wat de omgeving ons te bieden heeft. Even naar het strand, genieten van de bollenvelden of in onze moestuin bij de plaatselijke boer werken. Het is allemaal binnen handbereik.” Maar ook voor de individuele interesses van bewoners wordt tijd gemaakt.

Groot huishouden

Resi vergelijkt het leven in Herbergier Nieuw-Vennep met een groot huishouden. “Iedereen kan naar wens zijn eigen steentje bijdragen aan de huiselijke sfeer. Denk aan het voorbereiden van het eten, helpen met de was, tuinieren of de dieren verzorgen. Zo voelt het als een groot gezin, maar wel een gezin dat bij iedereen past.”

De komende weken nemen de eerste bewoners hun intrek in de Herbergier. Er zijn nog een paar appartementen vrij. Bent u op zoek naar een warm thuis voor uw partner, ouder of kennis met dementie? Dan nodigen zorgondernemers Rogier en Resi u van harte uit voor een vrijblijvende kennismaking. Neem een kijkje op de website van Herbergier Nieuw-Vennep voor meer informatie en de contactgegevens.

Delen: