Herbergier Arnhem: ‘Het leven wordt waardig afgesloten’

Zorg & Welzijn

Arjen en Nina Koenen zijn sinds 2013 de trotse zorgondernemers van de eerste Herbergier van Nederland: Herbergier Arnhem. Samen met hun gezin hebben ze veel mijlpalen beleefd in de Herbergier. “De gasten hebben ons huwelijk meegevierd en bijna al onze kinderen zijn er geboren en getogen.”

Het begint allemaal rond 2007, wanneer Arjens vader Adriaan met zijn partner de eerste Herbergier van Nederland starten. Aangezien er op dat moment geen kleinschalige ouderenzorgconcepten zijn, heeft Arjen geen duidelijk beeld bij een Herbergier. Totdat hij er na de opening vaker over de vloer komt. ‘’Dit is anders. Mensen worden gezien én gehoord.”

“Als we deze kans niet aanpakken, hebben we de rest van ons leven spijt”

Voor Arjen - zelf een achtergrond in de jeugdzorg - blijft het niet alleen bij zoon van. Hij volgt de opleiding tot verpleegkundige. Samen met Nina kijkt hij drie jaar mee in de keuken van de Herbergier. Ze worden verliefd op de Herbergier en besluiten in 2013 het stokje over te nemen van de eerste Herbergier-pioniers van Nederland. “Dit was een unieke kans. Als we deze niet hadden aangepakt, zouden we ons hele leven spijt hebben.

Herbergier Arnhem, verpleeghuis Arnhem, dementiezorg Arnhem, kleinschalig wonen Arnhem, ouderenzorg Arnhem,

Het begint allemaal in 2007, wanneer Arjens vader de eerste Herbergier van Nederland opent.

Boek volschrijven

Wat ze over de streep trekt? “We kunnen er voor de gasten zijn, samen blij en samen verdrietig zijn en deel uitmaken van hun verhaal.” Het stel heeft veel bijzondere momenten in de Herbergier beleefd. “Wij kunnen er een boek vol van schrijven.” Onder meer over een van de eerste jaarwisselingsfeesten in de Herbergier. “Henk kwam uit de reguliere zorg, woonde in de Herbergier en praatte niet meer. Maar tijdens oud en nieuw heeft hij tot half twee mee gefeest en de hele nacht op z’n plat Amsterdams gekletst.”

“Het leven werd met alle toeters en bellen afgesloten”

Naast het vieren van het leven in de Herbergier, is afscheid nemen daarvan net zo indrukwekkend. “Je bouwt een gigantische band op met gasten die je soms kwijtraakt aan de dood.” Zo heeft de euthanasie van een bewoner grote indruk achtergelaten op de familie Koenen. “Die gast maakte zelf de keuze omdat het leven te zwaar werd.” De avond voor zijn dood zullen ze nooit vergeten. “Zijn carnavalsvereniging kwam met alle toeters en bellen de Herbergier binnen om het leven feestelijk af te sluiten.”

Herbergier Arnhem, verpleeghuis Arnhem, dementiezorg Arnhem, kleinschalig wonen Arnhem, ouderenzorg Arnhem,
Arjen en Nina aan tafel in de Herbergier. 


Geboren en getogen in de Herbergier

Persoonlijk heeft de familie ook veel mijlpalen in de Herbergier gevierd, waaronder het overnamefeest en het huwelijk van Arjen en Nina. “Die hebben we met de gasten gevierd. In de avond zijn enkele gasten ook meegegaan naar het feest.”

“Snoepjes proeven van vroeger, rondjes op de rollator. Onze kinderen komen aan aandacht niet tekort”

De Herbergier is bij de vier kinderen van Arjen en Nina met de paplepel ingegoten. “Toen wij Zwolle in 2010 voor Arnhem verruilden, was onze jongste anderhalf jaar oud.” Twee van hun kinderen zijn in de Herbergier geboren en getogen. “De kinderen hebben met sommige gasten vriendschappen opgebouwd. Ze kleuren bij hen in de kamer, proeven snoepjes van vroeger of rijden met een gast rondjes door de Herbergier op de rollator.

Geen normale baan

Terug naar 2013: het overnamejaar. “Dat eerste jaar was heftig met dertien overlijdens. Als partners leun je dan des te meer op elkaar.” Arjen is voornamelijk verantwoordelijk voor de zorg, Nina regelt de financiële kant. Samen zijn ze ondernemer. “Het ondernemerschap is heel leuk. Het is ons bedrijf, we doen het samen en zorgen ervoor dat alles elke dag goed loopt. We werken, wonen en leven samen en kunnen altijd op elkaar terugvallen. Onze relatie is onbreekbaar geworden.” 

Normaal is het Herbergier-ondernemerschap zeker niet. “Het is écht onze passie, anders lukt het niet. Zolang de passie er is, gaan we door.” Wat hun job zo dankbaar maakt? “Het is prachtig als gasten zeggen dat ze thuis zijn. De palliatieve zorg is ook bijzonder: mensen helpen hun leven waardig af te sluiten.” Elke dag leert het stel weer van de bewoners, familieleden en medewerkers. “Een Herbergier is een hele wijze plek waar je nooit uitgeleerd raakt.”

Appartement vrij in Herbergier Arnhem

Op zoek naar een warm thuis voor een dierbare met dementie? Kijk dan verder op de website van Herbergier Arnhem. Arjen en Nina hebben een appartement beschikbaar dat geschikt is voor echtparen. Meer informatie en contact opnemen kan via deze website >>.

Delen: