De kracht van verbinding: ‘We komen hier sterker uit’

Corona

De Herbergier is ten tijde van het coronavirus meer dan ooit verbonden. Onder meer in het noorden, waar de Herbergiers in Drenthe en Friesland elkaar met raad en daad bijstaan. “Wij helpen elkaar er doorheen.”, vertellen Ike en Monique Vastenhoud, zorgondernemers van Herbergier Gees.

De noordelijke Herbergiers ondersteunen elkaar op verschillende manieren. Zo houdt Oeds Visser, zorgondernemer van Herbergier Bartlehiem, de hulpmiddelenvoorraad en vraag van zijn de collega Herbergiers in het noorden naar beschermingsmiddelen bij voor het actiecentrum zorgcoördinatie Noord (ROAZ). “Het actiecentrum kan ons dan eventueel de nodige spullen bezorgen”, vertelt Oeds.

Mondkapjes voor schorten

Ook worden er praktische hulpmiddelen tussen de Herbergiers geruild. “Wij hebben mondkapjes voor beschermingsschorten gewisseld met Herbergier Oldeberkoop en Emmen”, vertelt Monique. “Ook delen we onze kennis met elkaar. Zaken waar we tegen aan lopen, oplossingen, ervaringen en tips. Zo kunnen we van elkaar leren.” Herbergier Oldeberkoop heeft bijvoorbeeld een handleiding geschreven voor het gebruik van de beschermingsschorten en deze met de collega Herbergiers gedeeld.

“We helpen elkaar er doorheen”

Daarnaast steken de noordelijke Herbergiers elkaar regelmatig een hart onder de riem. “Dat zit ‘m in kleine dingen. Denk aan een berichtje om te vragen hoe het met ons gaat en weten dat er met elkaar meegeleefd wordt”, reageert Monique. Als voorbeeld noemt zij een recent gesprek met de zorgondernemers van Herbergier Olst. “Zij vertelden dat ze ons kunnen bijspringen in het scenario dat er in onze Herbergier corona komt. Die bereidwilligheid is fantastisch.”

Verbinding biedt meerwaarde

Monique is blij met de mentale en praktische steun uit de andere Herbergiers. “Iedereen pakt zijn verantwoordelijkheid en is bereid te helpen. Zo helpen we elkaar er doorheen. ” De zorgondernemer vertelt dat de verbinding vooral in deze tijd meerwaarde biedt. “Samen komen we er sterker uit.”

Ook met de omgeving onderhoudt Herbergier Gees nauw contact. “Maandelijks hebben we met de gemeente en diverse zorginstellingen een videocall.” Daarbij delen de deelnemers hun obstakels, oplossingen en tips. “Zo leren we van elkaars kennis en praktijkvoorbeelden.”

Kijken naar mogelijkheden

Natuurlijk is het runnen van een Herbergier niet eenvoudig ten tijde van corona. “Maar angst is een slechte raadgever en met positiviteit houd je het vol. Wij houden daarom de humor en schik erin”, vertelt Monique.

Maar stel dat een bewoner op de kamer verzorgd moet worden en dat helemaal niet wil? “Zulke mogelijke scenario’s hebben we met de huisarts pragmatisch benaderd zodat we weten hoe we in zo’n situatie kunnen handelen.” En dat kijken in mogelijkheden, vinden Monique en haar man Ike mooi. “Wat kan er nog allemaal wel? Wij houden ervan om – ook met de ideeën van medewerkers - vanuit een positieve insteek met oplossingen aan de slag te gaan, zodat we het toch een beetje leuker kunnen maken. Dat is ook het mooie aan het zorgondernemerschap.”

Delen: